Personkarakteristik

Den vigtigste person i ”Paradisæblerne” er den 12-årige fortæller. Analysen fokuserer derfor på ham, men vi kigger også på de personer, som fortælleren møder i novellen. Vi ser på, hvad det vil sige, at personerne er runde, og vi kigger også på, hvilke forhold personerne har til hinanden.

Fortællerens handlemåde og tanker fortæller læseren, at han er i overgangen mellem barn og voksen

Fortælleren i ”Paradisæblerne” er en 12-årig dreng. Vi vil i dag godt kunne sige, at han er et barn, men novellen foregår i en anden tid. Det var normalt for børn at begynde at arbejde efter deres konfirmation i begyndelsen af 1900-tallet, og de blev derfor anset som voksne meget tidligere end i dag.

Ejnar er fx allerede tjenestedreng, og han har et hårdt arbejde i roemarkerne. Han ryger pibe og har drømme om at ”stikke til søs”. Han virker meget voksen, selvom han er på samme alder som fortælleren.

Fortælleren giver også selv udtryk for, at han gerne vil være voksen. Han bemærker på vejen hjem fra mormoren, at han kan godt lide lyden, som hans træsko siger: ”Jernet under mine træsko klang mod vejens sten. Jeg kunne godt lide den lyd, og jeg tog lange skrift og trådte hårdt til. Var der nogen, som lyttede efter mine skridt, måtte de tro, at her kom en voksen mand”. Fortælleren vil gerne være en voksen mand, der træder hårdt til. Han vil gerne have den styrke og energi, som han forbinder med voksne mænd.

Han udfordrer senere i novellen sig selv, da han går over åen. Det er, som om han tester sig selv. Han vil gerne vide, om han er et bange barn eller en modig mand. Han virker samtidig også til at teste sin tro. Han er ved at synke ned i åen, og han mærker ”den kolde, triste ligegladhed i mig”. Han mærker lige derefter et puf i ryggen, der skubber ham op. Vi ved ikke, hvor det kommer fra, men det giver ham mod og energi til at komme op.

Fortælleren fortsætter dog derefter med at teste sig selv. Han prøver fx at fare vild med vilje. Det giver os indtryk af, at han er en modig, men også lidt naiv og uerfaren dreng. Det virker dumdristigt at prøve at fare vild i tågen. Dumdristig betyder, at man gør noget, der er meget modigt, men som også virker næsten dumt. Hans overmodige test af sig selv gør os opmærksomme på, at han ikke længere er et barn, men at han heller ikke endnu er voksen.

Fortællerens handlemåde og tanker fortæller læseren, at han er eftertænksom

Vi får flere gange i novellen indtryk af, at fortælleren er en meget eftertænksom og reflekteret person. Det vil sige, at han tænker meget over de oplevelser, han har.  Han møder fx Ejnar, og han bemærker, at de er forskellige. ”D...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind