Baggrundsinformation

”Klokken” udkom oprindeligt i et tidsskrift for børn

H.C. Andersen udgav sine eventyr i mange forskellige bøger, blade og tidsskrifter. ”Klokken” udkom første gang i 1845 i et tidsskrift for børn, der havde titlen ”Maanedsskrift for Børn”. Det blev redigeret og udgivet af digterne Hans Vilhelm Kaalund og Julius Christian Gerson.

H.C. Andersens bidrag til deres ”Maanedsskrift for Børn” var dét, vi i dag vil kalde et scoop for redaktørerne. Andersen var i 1845 allerede kendt for sine eventyr, som han også udgav i bogform. 

Andersens tekst er først og fremmest en god historie i sig selv, som det er meningen, at børn skal kunne følge med i. Det særlige ved ”Klokken” er dog, at teksten ikke er blevet tolket som et eventyr for børn, i hvert fald ikke i nyere tid. Det opfattes snarere som en voksentekst, der rummer hele den romantiske tanke og filosofi. 

Teksten var illustreret med en tegning af kongesønnen og den fattige dreng

Vi kan også se eventyrets oprindelige målgruppe (børn) ved at kigge på den illustration, der blev trykt sammen med eventyret i ”Maanedsskrift for Børn”. Illustrationen er en tegning, udført af maleren Edvard Lehmann. Den viser slutningen fra ”Klokken”, hvor kongesønnen og den fattige dreng står med hinanden i hånden.

Sådan en illustration er meget styrende for vores måde at læse en tekst på. Illustrationen viser os derfor, at eventyret først og fremmest handle...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind