[29]

Klokken

I denne analysehjælp giver vi dig grundig hjælp til at forstå kunsteventyret ”Klokken”. Analysehjælpen er lavet, så du kan få hjælp til alle dele af en analyse, fortolkning og perspektivering af eventyret.

”Klokken” er skrevet af H.C. Andersen og udkom første gang i 1845. Teksten var også del af H.C. Andersens samling Eventyr. 1850, der udkom i 1849. Der kan derfor være lidt forvirring om udgivelsesåret, men originalteksten blev første gang trykt i 1845. 

”Klokken” handler kort fortalt om nogle menneskers søgen efter en klokke. Mange kan høre en fantastisk klokkeklang inde fra skovens dyb. De fleste giver op, fordi vejen er for besværlig, eller fordi de fejlagtigt mener, at de har fundet klokken. En kongesøn og en fattig dreng er dog fast besluttede på at finde klokken og trodser alle udfordringer. I slutningen finder drengene frem til klokken, der symboliserer indsigt i naturens og poesiens ånd.

På de næste sider er der et detaljeret resumé af ”Klokken” samt baggrundsinformation, hvor vi placerer "Klokken" i en litteraturhistorisk sammenhæng. På siden ”Forstå teksten” forklarer vi eventyrets handling stykke for stykke og giver dig også ordforklaringer til de svære ord.

Herefter finder du selve analysen af ”Klokken”. Her stiller vi dig først en række arbejdsspørgsmål til teksten, så du lettere kan finde ud af, hvad der er vigtigt, når du selv skal analysere. Svarene finder du i vores grundige gennemgang af eventyret. 

Efter analysedelen finder du en side med fortolkning af temaet i ”Klokken” og en side om eventyrets budskab og morale. Til sidst gennemgår vi forskellige muligheder for perspektivering.

Naturen i litteraturen

I denne opgavehjælp hjælper vi dig med at skrive en analyserende artikel om naturen i litteraturen, som tager udgangspunkt i H. C. Andersens eventyr “Klokken”. Den analyserende artikel indgår i en eksemplarisk danskopgave stillet i lærebogen Skriftlig eksamen i dansk - stx og hf af Maja Bødtcher-Hansen og Susan Mose fra 2019.

Her får du et kort uddrag af analysehjælpen:

Tema

Ét af de helt centrale temaer i ”Klokken” er åndelighed. ”Klokken” handler ikke bare om at kongesønnen og den fattige dreng finder frem til en klokke i bogstavelig forstand. Den handler snarere om de to drenges vej til naturens og poesiens ånd.

Fra begyndelsen af eventyret hører vi om den uimodståelige og fantastiske klokkeklang, som mange mennesker bliver draget af. Den dybe klokkeklang virker forførende, og den får mange mennesker til at begynde at lede efter lydkilden. Der er dog stor forskel på, hvor langt de forskellige personer vil gå for at finde klokken, og hvor stor en indsats de vil lægge i deres søgen efter klokken.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Klokken

[29]
Bedømmelser
 • 02-04-2022
  Givet af 1.g'er på STX
  Fantastisk hjælp! Men der kunne godt være lidt om genre, hvis der endelige skal sættes en finger på noget.
  Givet af: Studienet.dk redaktionen
 • 20-12-2022
  Givet af 2.g'er på STX
  Jeg synes der mangler en klonklution, ud over det var det mega nyttigt
 • 28-03-2023
  Givet af 1.g'er på STX
  Perfekt
 • 27-03-2022
  Givet af HF-elev på 1. år
  det er en fantastisk analyse