Gæring

Biologi C, B og A + Biotek A.

Gæring (eller fermentering) er en metode, som nogle bestemte celletyper bruger til at producere ATP uden brug af ilt. Gærceller og muskelceller kan f.eks. udføre gæring gennem kortere eller længere tid og derved overleve i iltfri omgivelser. I Biologi eller Bioteknologi skal du arbejde med gæring, og du skal med stor sandsynlighed også udføre et gæringsforsøg i klassen. Her i kompendiet kan du se, hvordan gæring foregår:

  1. Gæringsprocessen
  2. Gær
  3. Gærcellers vækst
  4. Gæringsforsøg

Her kan du se et uddrag af kompendiets tekst om ATP-udbyttet ved gæring:

Almindelig respiration af ét glukosemolekyle danner omkring 30 ATP-molekyler. Læg mærke til, at der til sammenligning kun dannes 2 ATP-molekyler ved gæring af et glukosemolekyle.

Derfor er det en fordel for celler at forbrænde glukose ved aerob respiration, hvis cellerne har adgang til ilt. Samtidig er det langtfra alle celletyper, der kan udføre gæring. F.eks. kan planter og de fleste celletyper i mennesker ikke danne ATP ved gæring...

Her kan du se et uddrag af kompendiets tekst om gæringens delprocesser:

Gæring af glukose involverer to overordnede processer:

  1. Glykolyse, som er omdannelse af glukose til pyrovat.
  2. Selve gæringsprocessen, som er omdannelse af pyrovat til mælkesyre, ethanol eller et andet restprodukt. 

Glykolysen er også første trin, når celler forbrænder glukose ved aerob respiration. Cellen kan altså efter glykolysen enten omsætte pyrovat ved gæring eller ved processerne i aerob respiration, dvs. Krebs' cyklus og elektrontransportkæden...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Gæring

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.