Gæring

Biologi C, B og A + Biotek A.

Gæring (eller fermentering) er processer, som nogle bestemte celletyper bruger til at producere ATP uden brug af ilt.

Her kan du se et uddrag af kompendiets tekst om celletyper med gæring

Mange forskellige celletyper udfører gæring for at danne ATP, når cellerne ikke har adgang til ilt. 

Her er de vigtige celletyper med gæring at kende:

  • Gærceller (dvs. encellede svampe), som indimellem lever i iltfattige eller iltfri omgivelser, hvor de ikke kan udføre respiration. Læs mere om gærceller på kompendiets sider om gær.
  • Muskelceller, som ikke altid kan få ilt nok fra blodet til deres respiration, fordi muskelcellernes arbejde kan kræve meget energi.
  • Mange typer af bakterier, som er specialiseret til at nedbryde mange forskellige organiske stoffer uden adgang til ilt...

Her kan du se et uddrag af kompendiets tekst om gæringens delprocesser

Gæring af glukose involverer to overordnede processer:

  1. Glykolyse, som er omdannelse af glukose til pyrovat.
  2. Selve gæringsprocessen, som er omdannelse af pyrovat til mælkesyre, ethanol eller et andet restprodukt.

Glykolysen er også første trin, når celler forbrænder glukose ved aerob respiration. Cellen kan altså efter glykolysen enten omsætte pyrovat ved gæring eller ved processerne i aerob respiration, dvs. Krebs' cyklus og elektrontransportkæden...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Gæring

[1]
Bedømmelser
  • 24-09-2020
    a