Gæringsprocessen

Biologi C, B og A + Biotek A.

Gæring er ATP-dannelse uden brug af ilt

Gæring (eller fermentering) er en proces, som nogle celletyper bruger til at nedbryde organisk stof og danne ATP uden brug af ilt. Processen er altså anaerob. Gæring adskiller sig på den måde fra aerob respiration, som er nedbrydning af organisk stof og ATP-dannelse under forbrug af ilt.

Gæring udføres ikke kun af gærceller, men af mange forskellige celletyper. Du kan komme til at arbejde med disse celletyper, der udfører gæring for at få ATP:

  • Muskelceller, som ikke altid kan få tilstrækkeligt ilt fra blodet til at udføre respiration under deres arbejde.
  • Gærceller (dvs. encellede svampe), som indimellem lever i iltfattige eller iltfri omgivelser, hvor de ikke kan udføre respiration. Læs mere om gærceller på kompendiets side om gær.
  • Mange typer af bakterier, som er specialiseret til at nedbryde mange forskellige organiske stoffer uden adgang til ilt.

Der findes dog også mange celletyper, som ikke kan udføre gæring. F.eks. kan planteceller og de fleste celletyper i mennesker ikke danne ATP ved gæring.

Gæring nedbryder glukose ufuldstændigt

Gæring indebærer, at glukose nedbrydes ufuldstændigt. Det vil sige, at glukose ikke nedbrydes fuldstændigt til CO2 og H2O, som det sker ved aerob respiration. Gæring af glukose danner i stedet et organisk restprodukt, som cellen ikke kan nedbryde yderligere uden adgang til ilt. 

Muskelcellers gæring danner restproduktet mælkesyre (kaldes også laktat). Gærcellers gæring danner derimod r...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind