Gærcellers vækst

Biologi C, B og A + Biotek A.

Gærceller fordobler deres antal for hver generationstid (dvs. den tid, der er mellem to celledelinger). Gærcellers vækst forløber derfor eksponentielt.

Læs mere om gærcellers vækst, vækstkurve og vækstfaktorer i vores kompendium om mikrobiologi.

 

Her kan du læse et uddrag af teksten om gærcellers vækst

Gærcellers vækst er eksponentiel, fordi gærceller deler sig ved mitose. En gærcelle bliver altså til to celler gennem første generationstid. De to celler deler sig så til fire igennem anden generationstid, de fire celler deler sig derefter til otte osv.

Gærcellernes antal kan dog kun vokse eksponentielt gennem et begrænset stykke tid. Denne periode kaldes gærcellernes vækstfase. Vækstfasen er begrænset, fordi gærcellerne løber tør for livsnødvendige ressourcer som f.eks. næringsstoffer eller plads. Gærcellers vækst følger derfor en meget karakteristisk vækstkurve, som man også ser hos andre mikroorganismer.

Gærceller er samtidig afhængige af nogle bestemte vækstfaktorer i deres miljø. Vækstfaktorer er fysiske og kemiske faktorer, der skal passe til gærcellerne, for at de kan overleve og dele sig. En passende temperatur og pH-værdi samt adgang til de rette næringsstoffer er eksempler på vækstfaktorer, som gærcellerne er afhængige af...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind