Billedsprog

Digtet bruger en del metaforer og sammenligninger

”Gaden” indeholder en del metaforer. Vi finder eksempelvis en metafor i beskrivelsen af de flirtende unge mennesker i strofe 2. Her hører vi bl.a., at de unge piger træder ”Fodtrin af himmelske Fødder”. Metaforen bruger det religiøse eller overnaturlige som kildeområde for gennem billedsproget at ophøje de unge piger til engleagtige skikkelser.

Vi finder en lignende metafor i strofe 6, hvor det lyriske jeg hylder manden med kaffevognen: ”Manden faar Glorie for sin Cikorie”. Her er det religiøse igen brugt som kildeområde for at ophøje en af gadens karakterer til en engel gennem billedsproget. Kaffesælgeren kommer til at fremstå som en hellig skikkelse med glorie om hovedet.

Vi finder dog også metaforer, der henter sine billeder fra andre kildeområder. De unge piger bliver i strofe 2 også beskrevet, som om de har ”Ild dybt i Øjne”. Her er ilden metaforens kildeområde, mens en indre lidenskab er metaforens målområde.

En mandlig avissælgers tilværelse bliver metaforisk beskrevet som ”Liv, som forliser”. Normalt er det skibe, som ’forliser’, når de synker i havet. Kildeområdet er er altså en skibsulykke, mens målområdet er de nederlag eller ulykkelige omstændigheder, der præger avissælgerens tilværelse.

Endelig finder vi to metaforer i sjette strofes sidste vers: ”Hører du, Kvinde, den Storm i dit Hjerte af Stene?…” Kvinden, som er blomstersælger, har et hjerte af sten, lyder metaforen. Den kolde og hårde sten er altså kildeområdet. Målområdet er kvindes hårde og følelseskolde udtryk. Det lyriske jeg mener formentlig, at hun virker upåvirket af byens...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind