[1]

Gaden af Emil Bønnelycke

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere digtet ”Gaden” af Emil Bønnelycke. Vi gennemgår de vigtigste elementer i teksten, som det er godt at have med i analysen. Derudover får du et resumé af teksten samt ordforklaringer og baggrundsviden, og endelig hjælper vi dig til at perspektivere og fortolke teksten.

Præsentation af teksten

Titel: ”Gaden” (1917)
Forfatter: Emil Bønnelycke
Genre: Digt

”Gaden” er et digt fra Emil Bønnelyckes debutdigtsamling Ild og Ungdom, der udkom i 1917. Digtet beskriver den moderne storbys larm og menneskevrimmel på en positiv måde, der er inspireret af den litterære retning, vi kalder futurismen. Bønnelyckes forfatterskab tog senere en voldsom og overraskende vending mod kristendommen, hvilket betød, at hans popularitet hurtigt døde ud. I dag bliver Bønnelycke dog betragtet som en af de væsentligste danske forfattere i tiden efter 1. verdenskrig på linje med Rudolf Broby-Johansen og Tom Kristensen, der i øvrigt var Bønnelyckes nære ven.

Uddrag

Her kan du læse et kort uddrag af analysehjælpen:

Tema og budskab

”Gaden” tematiserer storbyen og det moderne menneskes storbyerfaring. Blikket på storbyen er entydigt positivt. Godt nok er byen kaotisk og støjende, men den er det på en stimulerende og berusende måde. De mange nye indtryk gør livet spændende og åbent for nye oplevelser.

Storbyen var et hyppigt tema i periodens danske lyrik, men få forfattere var så entydigt positive og optimistiske som Emil Bønnelycke, der var tydeligt inspireret af den italienske futurisme. ”Gaden” fremhæver de positive storbyoplevelser, som mange flere mennesker fik del i, da urbaniseringen tog fart i begyndelsen af 1900-tallet.  

Budskabet er altså, at den moderne storbyerfaring er positiv for mennesket. Digtet udtrykker en uforbeholden glæde ved nutiden og fremtiden, som det deler med futurismen. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Gaden af Emil Bønnelycke

[1]
Bedømmelser
  • 24-02-2022
    Givet af HHX-elev på 2. år