Perspektivering

“Foran loven” har mange modernistiske træk

Franz Kafka er en af de vigtigste forfattere fra den tidlige modernisme. Han boede og arbejdede i Prag, som før og under Første Verdenskrig var en del af det østrig-ungarske kejserrige. 

Franz Kafka var jøde og talte og skrev på tysk, så han var på flere måder i mindretal i sin hjemby, hvor de fleste var tjekkere og talte tjekkisk. Han arbejdede som jurist i forsikringsbranchen og var forfatter i sin fritid. Hans arbejde satte sit præg på forfatterskabet, som er fuld af henvisninger til love og juridiske begreber generelt. 

Et andet gennemgående træk i hans tekster er fornemmelsen af at stå udenfor og være udelukket fra fællesskabet. Det et generelt et vigtigt kendetegn for litteraturen fra den tidlige modernisme, som ofte blev skrevet af forfattere, der tilhørte en minoritet eller levede i eksil, dvs. i et andet land end deres hjemland. Men Kafkas beskrivelse af at være udelukket og fanget i et system, man ikke forstår, er så unik, at han med sit forfatterskab har lagt navn til sit eget begreb: kafkask. Man taler fx om e...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind