Plot

I alle fortællinger læser vi typisk efter plottet 

“Foran loven” er en fortælling, hvor vi følger en hovedperson, der har et bestemt ønske. Han vil gerne have adgang til loven. På den måde fornemmer vi som læsere, at novellen har et plot. Et plot er nemlig den indre sammenhæng og logik, som vi er vant til at møde i fortællinger. Vi læser typisk en fortælling for at finde ud, hvordan den hænger sammen og dermed, hvad plottet er. 

Når vi analyserer et plot stiller vi en række spørgsmål til teksten. Det kan være spørgsmål som: Hvorfor reagerer personerne, som de gør? Hvad er deres ønsker, og hvordan forsøger de at opnå dem? Hvilke forhindringer er der for deres ønsker, og hvordan forsøger personerne at overkomme forhindringerne? Hvad fortæller slutningen os om sammenhængen i fortællingen? 

Som regel stiller vi spørgsmålene helt ubevidst, fordi vi fra en tidlig alder har lært at lede efter plottet i fortællinger. Vi har ganske enkelt lært at læse efter plottet, som den amerikanske litteraturprofessor Peter Brooks har forklaret det i en berømt bog, der netop hedder Reading for the Plot (1983). Her forklarer Brooks, at vi som regel finder svar på vores spørgsmål til plottet uden de store problemer. De fleste fortællinger er nemlig konstrueret sådan, at vi får svar på alle spørgsmålene, når ba...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind