Analyse

Her kan du læse vores analyse af “Foran loven” af Franz Kafka. Teksten er oprindeligt fra 1915 og blev første gang udgivet i ugemagasinet Selbstwehr, som betyder selvforsvar. Den blev udgivet igen i 1919 som del af Franz Kafkas novellesamling En landlæge og optræder også i Kafkas roman Processen (1925). Her bliver “Foran loven” i øvrigt analyseret og fortolket af romanens hovedperson og en præst.

I analysen kommer vi ind på de vigtigste detaljer i teksten, som vi har ordnet ud fra følgende analysepunkter:

Hvis du har brug for yderligere hjælp til analysen af “Foran loven” kan du læse vores vejledning til novelleanalyse. Vær dog opmærksom på, at det er en ret speciel tekst, der er vanskelig at analysere som en typisk novelle. 

Novelleanalyse

Denne analysemodel til noveller er tænkt som en hjælp til dig, der skal analysere en novelle i dansk. Den kan bruges som inspiration til alle typer af noveller, og den er god, uanset om du skal skrive opgave eller skal til eksamen.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af vores analyse af tekstens komposition og fortælleteknik

Begyndelsen og slutningen er sceniske, mens midterdelen er panoramisk

Tredelingen af novellen afspejler sig ikke kun i indholdet. De tre dele er også fortalt på forskellige måder. Indledningen og afsluningen ligner hinanden, fordi fortælletempoet her er lavt. Det vil sige, at vi i fortællingen får beskrevet en scene, der ikke strækker sig over særlig lang tid. 

Begge dele af novellen er desuden præget af dialog mellem manden fra landet og dørvogteren. Det er også kendetegnende for scenisk fremstillingsform, hvor vi generelt følger fortællingen, som om vi som læsere er en slags live-vidner til den. 

I midterdelen bliver fortælletempoet skruet højt i vejret. Her går der mange år, og manden fra landet bliver en gammel mand, uden at fortællingen om den lange tidsperiode er særlig lang. Faktisk fylder midterdelen kun 14-15 linjer. De 14-15 linjer sammenfatter altså en meget stor af mandens liv, som vi på den måde får en panoramisk oversigt over. Her er det, som om vi kan se hele forløbet på lang afstand, eller som om handlingen genfortælles i lyntempo. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind