[341]

Dansk Essay

At skrive et dansk essay behøver ikke at være svært. Hvis du bare ved, hvad du skal arbejde med, og hvordan du kan gå frem, kan du hurtigt komme til at mestre denne opgavetype.

Det er en opgavetype, hvor du skal skrive om et bestemt emne. Som udgangspunkt for din opgave får du udleveret en eller flere tekster, der behandler emnet, og som du skal skrive din opgave ud fra. Du skal tage teksternes holdninger og pointer op til overvejelse og på den måde reflektere over emnet og de problemstillinger, som emnet lægger op til.

Formålet med vejledningen her er, at du bliver bedre til at skrive genren, og at du dermed også får løftet dine karakterer i skriftlig Dansk. Vejledningen retter sig efter kravene, som stilles til et essay ved den skriftlige eksamen i gymnasiet i 3.g.

Essayet passer til dig, der er kreativ, og som kan se ting fra flere vinkler. Det er reflekterende og undersøgende og kan derfor på en måde siges at være mere frit end de andre genrer. Det er dog vigtigt at huske på, at det ikke er en fristil og dermed ikke det nemme valg. Der er helt særlige krav til essayet – krav som vi gennemgår klart og enkelt i denne vejledning.

Vejledningens inddeling

Vejledningen her kan læses fra start til slut, men kan også fungere som et opslagsværk, som du kan kigge i, når du er tvivl om noget i din skrivning. 

Vejledningen vil ved hjælp af  logiske trin vise dig, hvad du skal gøre, fra du får opgaven i hånden, til du sidder med den færdige aflevering. Disse trin dækker:

 • Eksempler på essay: Eksemplerne viser dig, hvordan du kan opbygge en god opgave. Vi har lavet eksempler til både STX og HHX.
 • Før du begynder at skrive: Hvordan du forbereder din opgave ved at læse opgaveformuleringen og teksterne og gå i dybden med emnet.
 • Skriv opgaven: Hvordan du skriver selve essayet og bygger det op. Her kommer vi både ind på, hvordan du kan skrive de enkelte dele af opgaven, og hvordan du får lavet en nuanceret og reflekteret undersøgelse af emnet.

Til sidst i vejledningen giver vi dig desuden gode råd til skrivestil, formidling og sprog. Her kommer vi ind på, hvordan du rammer den rigtige ”essaytone”, hvilket sprog du skal bruge, og hvordan du bruger kilder og citater.

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Dansk Essay

[341]
Bedømmelser
 • 12-08-2010
  God og detaljeret vejledning - let at følge.
 • 26-04-2010
  Kanont med råd og vejledning til hvordan man skriver et essay!
 • 16-01-2017
  Givet af HFe-elev på 1. år
 • 16-01-2017
  Givet af HFe-elev på 1. år