[341]

Dansk Essay | Model og vejledning

At skrive et dansk essay  behøver ikke at være svært. Hvis du bare ved, hvad du skal arbejde med, og hvordan du kan gå frem, kan du hurtigt komme til at mestre denne opgavetype.

Formålet med vejledningen her er, at du bliver bedre til at skrive essay, og at du dermed også får løftet dine karakterer i skriftlig Dansk.

Vejledningen retter sig efter kravene, som stilles til et essay ved den skriftlige eksamen i gymnasiet i 3.g.

Vejledningens inddeling

Vejledningen her kan læses fra start til slut, men kan også fungere som et opslagsværk, som du kan kigge i, når du er tvivl om noget i din skrivning. 

Vejledningen vil ved hjælp af to trin vise dig, hvad du skal gøre, fra du får opgaven i hånden, til du sidder med den færdige aflevering. Disse to trin dækker:

 • Før du begynder at skrive: Hvordan du forbereder din opgave ved at læse opgaveformuleringen og teksterne og gå i dybden med emnet.
 • Skriv opgaven: Hvordan du skriver selve essayet og bygger det op. Her kommer vi både ind på, hvordan du kan skrive de enkelte dele af opgaven, og hvordan du får lavet en nuanceret og reflekteret undersøgelse af emnet.

Til sidst i vejledningen giver vi dig desuden gode råd til skrivestil, formidling og sprog. Her kommer vi ind på, hvordan du rammer den rigtige ”essaytone”, hvilket sprog du skal bruge, og hvordan du bruger kilder og citater.

Se eksempel

På Studienet har vi udvalgt og kommenteret et godt eksempel på et essay i dansk, som du kan bruge til at finde inspiration i. Eksemplet viser én måde, hvorpå man kan skrive et essay i Dansk til et 12-tal.

Klik her for at hente et eksempel på essay i dansk

Essay på 15 minutter

Hvis du skal skynde dig med at danne dig et overblik over denne opgavetype, så anbefaler vi også vores lynguide til essay i dansk:

Essay på 15 minutter

Hvis du skal skrive essay, men har mistet overblikket over denne opgavetype, så hjælper vi dig i gang på blot 15 minutter med denne lynvejledning til at skri...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Dansk Essay | Model og vejledning

[341]
Bedømmelser
 • 12-08-2010
  God og detaljeret vejledning - let at følge.
 • 26-04-2010
  Kanont med råd og vejledning til hvordan man skriver et essay!
 • 16-01-2017
  Givet af HFe-elev på 1. år
 • 16-01-2017
  Givet af HFe-elev på 1. år