[7]

Essay i Dansk

Her kan du få hjælp til at skrive et essay i Dansk på HHX. Vi ser på, hvordan du kan få inspiration til indholdet, og hvordan du skal forberede og bygge dit essay op. Studienets trin-for-trin-vejledning hjælper dig med alt, hvad du har brug for, når du skal skrive indenfor essaygenren. Det er en opgavetype, som normalt indgår til skriftlig eksamen og terminsprøver på HHX.

Essay på HHX handler overordnet om at reflektere over et emne gennem undersøgelse af nogle tekster, men genren kan indeholde mange forskellige skrivehandlinger. Et essay kan både være redegørende, diskuterende, analyserende, vurderende og reflekterende.

I dit essay skal du undersøge emnet og komme med bud på de synspunkter og problemstillinger, som emnet rummer. Det kan fx være, hvordan emnet er relevant for nutidens samfund, eller hvad emnets problemstillinger dækker over.

Dit essay skal inddrage eksempler fra teksterne, som hører til opgaven. Dem skal du sammen med andre eksempler bruge som afsæt for at nå frem til mere generelle og abstrakte overvejelser omkring emnet. Dit essay skal have en form, der viser en klar kompositorisk idé, så din læser kan følge dine overvejelser.

Genren lægger op til lidt større selvstændighed, eftertænksomhed og kreativitet end de andre eksamensgenrer. Derfor passer essaygenren til dig, der kan lide at være kreativ med sproget og er lidt filosofisk anlagt.

Essay er beslægtet med nogle af de genrer, du kender fra folkeskolens opgaver i dansk. Den har nogle af de samme genrekrav som folkeskolens essay og debatindlæg, men tager i højere grad udgangspunkt i nogle tekster, som du skal bruge i opgaven.

Få hjælp til opgaverne på Studienet.dk.

På Studienet.dk kan du finde hjælp til mange tekster og opgaver fra de tidligere eksamenssæt. I vores opgave- og analysehjælp får du vejledning i at skrive din opgave ud fra de helt konkrete tekster. Hjælpen er skrevet af Studienets redaktion, som består af erfarne undervisere i dansk. Du kan søge efter opgaverne i søgefeltet øverst på siden.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Essay i Dansk

[7]
Bedømmelser
 • 21-11-2019
  Givet af HHX-elev på 3. år
  Piiiiv god hjælp til at skrive essay - også på tredje år.
 • 29-04-2024
  Givet af 1.g'er på STX
 • 21-01-2024
  Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
 • 21-09-2022
  Givet af HHX-elev på 1. år