Trin 4: Skriv indledning og afslutning

Når du har skrevet hoveddelen af dit essay, skal du sørge for, at essayet også får en god og fængende indledning. Du skal også have skrevet en skarp afslutning, som opsummerer dine pointer og peger på yderligere perspektiver, som din læser kan tænke videre over.

Skriv hoveddelen først

Vi anbefaler, at du skriver eller som minimum redigerer din indledning og afslutning som det sidste i din skriveproces. Hvis du ved, hvad din hoveddel indeholder, vil du nemlig have lettere ved at lægge et godt fokus i indledningen og samle op på indholdet i afslutningen.

Du kan altså sagtens lave en foreløbig indledning, når du går i gang med at skrive dit essay, men du bør vende tilbage til den og formentlig skrive den igennem, når du har de øvrige dele af opgaven på plads.

Indledningen skal fange din læser

Indledningen er vigtig, for her skal du præsentere emnet og fange læserens interesse. Hvis du ikke i dit forarbejde har fået en god idé til indledningen, kan det være smart at læse din opgave igennem og hæfte dig ved vigtige pointer, interessante spørgsmål eller gode eksempler. Det kan give din indledning et godt fundament.

Din indledning skal præsentere emnet og din vinkel på en spændende måde. Det kan du fx gøre på følgende måde:

  1. Begynd med et konkret eksempel, som du beskriver på en måde, så læseren kan leve sig ind i det. I indledningen kan det være ok selv at digte lidt, så længe det ikke tager overhånd.
  2. Fremhæv et markant synspunkt eller en interessant problemstilling fra en af teksterne. Brug evt. et citat.
  3. Stil et eller to retoriske spørgsmål i relation til emnet og dit fokus, som du vil undersøge og reflektere over i dit essay.   

Hvis du følger de tre råd, vil du kunne skabe et godt fokus for opgaven. Du kan evt. også vælge at introducere emnet ganske kort, hvis det er relevant for dit essay.

Bruger du én af teksterne i indledningen, må du godt nævne titlen, skribent, udgivelse, dato og medie. Det er dog vigtigt, at du kan flette det ind på en måde, så det ikke spærrer for indholdet.

Der er ingen faste regler for længden af en indledning til et essay. Men et godt bud er, at du skal bruge cirka ½ side på indledningen.

Eksempel

Min far elsker blæsevejr. Efteråret er hans yndlingsårstid. Sådan har det været de seneste par år. Det er dog ikke de kolde efterårsstorme, der rusker i træerne og bider i ansigtet, han holder af. Det er heller ikke vind

...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind