Trin 3: Skriv hoveddelen

Hoveddelen af dit essay er den vigtigste del af din opgave. I hoveddelen skal du ud fra dit fokus undersøge og reflektere over emnet.

Skriv undersøgende og reflekterende

Du skal skrive dit essay i en undersøgende og reflekterende stil og tone. At skrive undersøgende og reflekterende handler om, at du gennemarbejder et emne forsøgsvis og prøvende for at gøre dig selv og dine læsere klogere på emnet og dets problemstillinger.

I hoveddelen skal du altså tage de vigtige delemner og problemstillinger forbundet med emnet op til overvejelse og gennemarbejde dem på en nuanceret måde. Du skal ikke komme med firkantede konklusioner eller afgøre, ‘hvem der har ret’. I stedet skal du komme med forslag til eksempler, synspunkter og pointer på en nuanceret måde, så du ser delemner og problemstillinger fra flere sider.

I modsætning til en diskuterende og debatterende stil lægger den undersøgende og reflekterende ikke op til at overbevise læseren om bestemte synspunkter på emnet. I stedet handler det om at præsentere grundlæggende overvejelser om, hvordan man kan se på emnet og dets problemstillinger.

Hvis du fx skal skrive om menneskets forhold til naturen, så kunne en diskussion være optaget af, om mennesket er ved at ødelægge klimaet. Det kan give en god diskussion, men det er ikke formålet med et essay. Her vil det være mere oplagt at reflektere over hvad naturen mere grundlæggende betyder for mennesker. Hvad vil det sige at have et forhold til naturen? Har forskellige mennesker forskellige forhold til naturen? Hvad betyder forholdet til naturen for vores brug af dens ressourcer?

Strukturér dit essay

Essayet er en friere genre end analyseopgaverne, så du har mange flere muligheder for at sætte dit eget præg på hoveddelen. Typisk vil du skulle opdele din hoveddel i flere dele, hvor du for hver del behandler et delemne. Du kan med fordel skrive hver af delene efter disse to regler:

  1. Brug eksempler som springbræt for refleksion
  2. Gå fra det konkrete til det abstrakte - og tilbage igen

Brug eksempler som springbræt

...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind