Danmark, mit Fædreland

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere digtet ”Danmark, mit Fædreland” af H.C. Andersen. Digtet er også kendt som ”I Danmark er jeg født”. Vi gennemgår de vigtigste elementer i teksten, som det er godt at have med i analysen. Derudover får du et resumé af teksten samt relevant baggrundsinformation, og endelig hjælper vi dig til at perspektivere og fortolke teksten. I denne analysehjælp kan du desuden læse hele teksten med vores forklaringer af vanskelige ord og digtets handling.

Præsentation af teksten

Titel: ”Danmark, mit Fædreland” eller ”I Danmark er jeg født” (1850)
Forfatter: H.C. Andersen
Genre: Digt

”Danmark, mit Fædreland” er skrevet af H.C. Andersen. H.C. Andersen blev født i 1805 og døde i 1875. I hans livstid var romantikken den dominerende litterære strømning, og det bærer hans litteratur præg af. Alligevel er han ikke helt nem at sætte i bås, for han har nemlig både træk fra nationalromantik, universalromantik, biedermeier og romantisme. I ”Danmark, mit Fædreland” er det især de nationalromantiske træk, der er tydelige. H.C. Andersen er mest kendt for at skrive eventyr, men han skrev også digte, rejseskildringer, dramaer, romaner og selvbiografier.

”Danmark, mit Fædreland” blev trykt første gang i bladet Fædrelandet den 5. marts 1850. Det blev genudgivet i 1851 i Fædrelandske Vers og Sange under Krigen i forbindelse med Danmarks deltagelse i Treårskrigen 1848-50. Indtægterne fra salget af hæftet gik til sårede soldater og til de efterladte. Digtet omtales ofte som ”I Danmark er jeg født”, som egentlig bare er de første ord i digtet. Den alternative titel skyldes, at digtet blev sat i musik straks efter udgivelsen. Sange får ofte titel efter deres første verslinje, men den rigtige titel på digtet er altså fortsat ”Danmark, mit Fædreland”.

Uddrag

Herunder kan du læse et uddrag af analysehjælpen:

Digtet er en personlig hyldest til jegets fædreland

”Danmark, mit Fædreland” er ikke et af den slags digte, hvor man skal læse imellem linjerne og virkelig bryde sin hjerne for at forstå, hvad digtet ’egentlig’ handler om. Fra første vers er det nemlig tydeligt, at ”Danmark, mit Fædreland” handler om jegets kærlighed til sit fædreland, Danmark.

Igennem alle fire strofer hylder jeget Danmark. Han kommer ind på forskellige aspekter ved Danmark, som han holder særligt meget af; fx naturen, sproget, Dannebrog og den glorværdige fortid. Dermed er der tale om en hyldest til Danmark og ikke en objektiv og fyldestgørende karakteristik.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Danmark, mit Fædreland

[3]
Bedømmelser
 • 29-09-2020
  Givet af Underviser på Andet
  Smukt!!!
 • 21-05-2021
  Givet af 3.g'er på STX
 • 20-11-2020
  Givet af HTX-elev på 3. år