Andre sproglige virkemidler

Gentagelserne fremhæver de vigtigste pointer i digtet

Der er to vers, der gentages i alle digtets strofer, nemlig ”Du danske friske Strand” og ”Dig elsker jeg! — Danmark, mit Fædreland!”. I hver strofe står de som hhv. femte og ottende vers.

”Danmark, mit Fædreland” er en sang, og derfor fungerer de to gentagne vers først og fremmest som en form for omkvæd. Men herudover har versene også andre funktioner i digtet.

Fx gør en gentagelse os altid opmærksomme på det, som gentages. I vores digt skaber gentagelsen i første omgang opmærksomhed på den danske ”friske Strand”. I løbet af digtet nævner jeget mange forskellige kendetegn ved Danmark som fx gravhøje og bøgen. Men når han netop vælger at gentage verset om den danske strand, kan vi tolke det som en måde at fremhæve stranden som noget særligt dansk. Stranden kan derfor siges at blive et symbol på Danmark, som vi også har forklaret på siden om metaforer og symboler.

Herefter kommer gentagelsen ”Dig elsker jeg! — Danmark, mit Fædreland!” Dette vers er vigtigt, fordi det opsummerer det gennemgående tema i hele digtet, nemlig jegets dybe fædrelandskærlighed. Versets vigtighed understreges af, at det gentages som det sidste vers i hver strofe, hvilket tilføjer en ekstra tyngde og betydning til gentagelsen. Herudover er de tre sidste o...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind