[0]

National­romantikken

Dette kompendie gennemgår den romantiske strømning nationalromantikken, som varer fra ca. 1810 til 1850 i dansk litteraturhistorie.

Kompendiet indeholder en side med noter, som hjælper med at få overblik over nationalromantikken. Derefter følger en side, som forklarer, hvad nationalromantikken er i store træk, og en side med de typiske kendetegn og træk i nationalromantisk litteratur. Dernæst har vi en side, som giver inspiration til en DHO om nationalromantikken, og til slut giver vi dig noget baggrundsviden om de historiske begivenheder, der præger nationalromantikkens litteratur.

Vil du vide mere om den litteraturhistoriske periode, som nationalromantikken er en del af, kan du læse videre i vores kompendium om romantikken.

Uddrag

Herunder finder du et uddrag fra vores kompendie om nationalromantikken:

Danmarks fortid ses som en guldalder

I nationalromantikken søger forfatterne tilbage til Danmarks fortid. De dyrker særligt oldtiden (vikingetiden) som en guldalder, hvor det danske folk og den danske nation nåede et historisk højdepunkt. Litteraturen skildrer f.eks. oldtidens danskere som modige og stærke vikinger eller inddrager historiske fund, levn og fortidsminder som eksempler på oldtidens storhed, bl.a. guldhornene og gravhøje. Andre tekster forbinder Danmark med personer eller symboler fra den nordiske mytologi, som man dyrkede i oldtiden.

Forfatterne har tre formål med at dyrke fortiden: For det første vil de vende opmærksomheden væk fra den krise, Danmark oplever i samtiden. Ved at fokusere på fortidens storhed kan man glemme nutidens nederlag. For det andet vil de pege Danmark i retning af en ny guldalder ved at genfinde de gamle værdier, som tidligere... 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Nationalromantikken

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.