Podcast

Her kan du høre vores podcast om digtet “BARNDOM" af Yahya Hassan. I podcasten forklarer to af Studienets redaktører, hvordan digtet kan forstås og tolkes. Podcasten giver dig en god introduktion til digtet, som kan hjælpe dig med din egen analyse og fortolkning.

I podcasten fokuserer vi på sammenhængen mellem digtets to voldsscener. Først hører vi om volden i jegets barndomshjem, hvor faren afstraffer børnene efter tur. Derefter hører vi om volden i Mellemøsten, hvor israelske bulldozere gør plads til nye bosættelser, formentlig på beskostning af den palæstinensiske befolkning, som digtets jeg identificerer sig med, selvom han er opvokset i Danmark. 

Medvirkende

Kasper (ph.d. i Litteraturhistorie)

Michael (cand.mag i Dansk og Filosofi)

Signe (vært)

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af samtalen:

"Det virker som en aldeles frygtelig situation, der beskrives i digtet. Det er som om der er sådan en barnesang indbygget: "Først den ene hånd, og så den anden hånd." Det bliver sådan en pervertering af den uskyldige barnlighed. Den bliver ødelagt i den her situation.

Helt klart. Når vi læser, at digtet har titlen "BARNDOM", skaber det umiddelbart positive associationer. Man forbinder noget positivt med sin barndom. Her er det det stik modsatte vi får, sådan nærmest lige i synet som læsere, og det er jo med til at sætte tonen for hele digtsamlingen (YAHYA HASSAN, red.), hvor "BARNDOM" er det første digt. 

[...]

Hvis vi skal genrebestemme digtet, kan vi kalde det et prosadigt. Det er ikke så digtagtigt og heller ikke så hverdagsagtigt. Det har en sproglighed, som godt nok er genkendelig fra hverdagens måde at tale på, men det er hårdere end hverdagssproget. Vi kunne godt stille det op uden linjebruddene, altså som en prosatekst, og få nogenlunde samme betydning ud af det, men omvendt får opsætningen som digt os til at lægge mærke til, at sproget bliver brugt på en bestemt måde. Fx kommer vi næsten til at smage på den her "PØL AF PIS", fordi det bliver fremhævet ved at stå som afslutning i en kort verslinje. ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind