Septemberforliget (1899)

Overblik

Septemberforliget en en betegnelse for et forlig, som afsluttede en stor-lockout i 1899, der havde varet fra maj til september. Forliget blev indgået mellem Dansk Arbejdsgiver- og Mesterforening og De samvirkende Fagforbund (senere LO) den 5. september 1899.

Forliget indebar, at man for første gang i Danmark fik fastsat nogle regler for, hvordan begge parter må forhandle og lave aktioner på arbejdsmarkedet gennem f.eks. strejke og lockout. Lockouten er den største arbejdskonflikt, der nogensinde har været i Danmark, og på konfliktens højeste var over 40.000 arbejdere udelukket fra at arbejde. Indholdet i aftalen blev først ændret igen i 1960 og grundlagde det, man i dag kalder “den danske model”. 

Baggrund

I 1890’erne bidrog industrien til en højkonjunktur i Danmark. Markedet voksede, og efterspørgslen steg. Det satte arbejderne i en gunstig position i kampen for en bedre løn og bedre arbejdsforhold. Hvis arbejderne f.eks. nægtede at arbejde, gik virksomhederne glip af en stor omsætning. I perioden op til lockouten i 1899 havde forskellige arbejdere organiseret det, man kalder en omgangsskrue. En omgangsskrue er en form for strejke, hvor arbejderne skiftes til at strejke og nedlægge arbejdet, og de arbejdere, som stadig er i arbejde, hjælper så de strejkende økonomisk, så de kan klare sig, mens strejken står på. Arbejderne planlagde typisk at nedlægge arbejdet på det dårligst mulige tidspunkt for virksomheden. Der var nemlig på dette tidspunkt ingen regler for varsling af strejker. 

Strejkerne betød, at Dansk Arbejdsgiver- og Mesterforening havde et stort ønske om at sætte fagforeningerne på plads, så de mange strejker kunne få en ende...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind