[5]

Arbejder­bevægelsen

Samlingen af arbejdere i såkaldte arbejderbevægelser var en stor forudsætning for kampen for bedre vilkår for arbejderne, oprettelsen af fagforeninger og etableringen af bevægelsen Det Socialdemokratiske Arbejderparti, der senere blev til det politiske parti Socialdemokratiet.

Derudover er arbejderbevægelsens historie også et vigtigt led i forståelsen af, hvorfor det danske arbejdsmarked ser ud, som det gør, og hvordan “den danske model” opstod. 

I dette kompendium hjælper vi dig med at forstå

Arbejderbevægelsen hænger tæt sammen med industrialiseringen. Vi anbefaler, at du læser vores historiekompendium om industrialiseringen, hvis du vil vide mere om oprettelsen af industrien, byernes og befolkningens vækst samt forbedringer af arbejdsvilkårene. 

Uddrag fra siden "Hvad er arbejderbevægelsen"?

Den tyske arbejderbevægelse blev etableret 1860’erne med inspiration fra den engelske, og senere i 1872 blev den danske arbejderbevægelse grundlagt af Louis Pio med inspiration fra den tyske arbejderbevægelse. Derefter besluttede forskellige slags håndværkersvende i Danmark at dele arbejderbevægelsen i to: 

 • En politisk afdeling, der blev varetaget af Socialdemokratiet. Her sigtede man efter at få indflydelse på statsmagten, så man kunne forbedre forholdene ad en politisk vej. 
 • En faglig afdeling, der blev varetaget af fagbevægelsen. Her sigtede man efter at presse arbejdsgiveren til f.eks. at betale en højere løn eller måske forkorte arbejdstiden. Man forhandlede kollektivt mellem foreningerne og med arbejdsgiveren, og arbejderne havde truslen om stejke som våben...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Arbejderbevægelsen

[5]
Bedømmelser
 • 11-06-2023
  Givet af HHX-elev på 1. år
 • 20-04-2023
  Givet af 1.g'er på STX
 • 14-04-2023
  Givet af 1.g'er på STX
 • 01-09-2021
  Givet af HF-elev på 2. år