Tidslinje

1799. Der laves et forbud mod etableringen af fagforeninger i England, fordi et stigende antal af arbejdere var begyndt at samle sig i foreninger for at kunne forsvare deres interesser over for markedsøkonomien og den industrielle revolution. Loven blev ophævet i 1824. 

1848: Karl Marx og Friedrich Engels udgiver bogen Det Kommunistiske Manifest, som får stor betydning for dannelsen af arbejderbevægelsen. Bogen grundlægger den kommunistiske ideologi og er en direkte appel til arbejderne om at forene sig i kampen mod det kapitalistiske samfund. Manifestet blev vedtaget som programmet for foreningen Kommunisternes Forbund, der blev dannet i 1836 og anses som den første marxistiske organisation. 

1864: Karl Marx er med til at stifte bevægelsen “Internationale” i London, som er en sammenslutning af en række socialistiske organisationer på tværs af Europa, herunder både politiske og faglige arbejderorganisationer. Sammenslutningen kaldes også for den “Første Internationale”. Bevægelsen kæmpede for, at arbejdere skulle forene sig i en international kamp mod det kapitalistiske klassesamfund.  

1871: Pariserkommunen opstår i Frankrig i foråret 1871 efter den fransk-tyske ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind