Etos

Hvad er etos?

Etos er en appelform, som taler til modtagerens tillid til afsenderen. Etos dækker altså over alle de strategier, som en afsender bruger for at få sig selv til at fremstå som en person, der har autoritet til at udtale sig om tekstens emne, og som samtidig virker oprigtigt interesseret i at løse eventuelle problemstillinger inden for emnet.

NB: Etos er ikke det samme som etik! Mange kommer til at forveksle de to begreber, fordi de lyder ens. Der er en relation mellem de to begreber, fordi en af de måder, man kan opbygge etos på, er at fremstille sig selv som et godt menneske Men etos dækker altså også over mange andre strategier, så du kan let komme til at overse noget, hvis du udelukkende fokuserer på afsenderens etik og moral.

Forventningsetos og situationsetos

I den retoriske tradition bliver etos nogle gange opdelt i forventningsetos og situationsetos.

Forventningsetos er den status, som afsenderen allerede har, før teksten og dens argumenter bliver præsenteret for modtageren. Denne status kan fx være baseret på afsenderens profession, berømmelse eller politiske embede. Traditionelt er der et stærkt forventningsetos forbundet med personer i forskellige autoritetspositioner - fx en statsminister, en professor, en religiøs leder eller en kongelig. Til gengæld er der meget lidt forventningsetos, hvis afsenderen er ukendt i offentligheden - fx forfatteren til et tilfældigt læserbrev i en avis. 

En afsender kan også have et negativt forventningsetos, hvis personen henvender sig til en gruppe modtagere, som generelt ikke bryder sig om ham eller hende. Fx ville en DF-politiker, som skriver et indlæg til Politiken, sandsynligvis have et negativt forventningsetos, fordi meget få Politiken-læsere stemmer DF.

Situationsetos er den status, som afsenderen opbygger gennem selve den konkrete tekst eller tale. Det er især denne type etos, man arbejder med, når man bruger begrebet etos i undervisningen, fordi typen er koblet op på analysen af en konkret tekst. Vi har derfor også fokus på situationsetos i denne vejledning.

Elementer i en tekst, der kan være appel til etos

Før du går i gang med at lede efter etosappeller i en tekst, er det vigtigt at være opmærksom på, at det normalt er hensigten, som afgør, om et element er en appel til etos. Det kræver nemlig, at der er et bevidst forsøg på at skabe tillid til afsenderen, hvilket kan hjælpe med at gøre afsenderens buds...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind