Eksempler

Nedenfor gennemgår vi et par eksempler, hvor alle tre appelformer er i spil. Under hvert eksempel kan du se en uddybende forklaring på, hvordan appelformerne kommer til udtryk i teksten.

Prøv om du selv kan finde frem til etos, logos og patos i hvert eksempel, før du tjekker forklaringen. 

Eksempel fra debatindlæg

I mine tyve år som underviser i folkeskolen har jeg ikke oplevet noget, der kan knuse et barns gåpåmod og livsglæde så effektivt som mobning. Eftersom børn ikke selv er i stand til at overskue konsekvenserne af deres handlinger, må vi voksne - både lærere og forældre - stå sammen om en helhjertet indsats imod den alt for almindelige mobning.

Opdigtet eksempel

Forklaring
 

Kun brugere med et Studienet medlemskab kan se dette indhold. Køb adgang.

Eksempel fra politisk tale

Jeg har gennem de seneste år talt med adskillige lastbilchauffører. I juni sidste år var jeg på tur ved grænsen med vognmand Ole Bang. Og danske vognmænd som ham – ja dem bliver der færre og færre af. Fra 2008 til 2012 blev der 8.000 færre danske lastbilschauffører. Selvom aktiviteten i lastbilsbranchen nu næsten er på niveau med før krisen. Jobbene er simpelthen gået til underbetalte chauffører fra udlandet.

Jamen det er bare sund konkurrence, hører jeg højrefløjen sige.

Men Ole viste mig den såkaldte sunde konkurrences sande ansigt. Udenlandske chauffører der bor under usle forhold på danske rastepladser, laver mad på gasblus på ladet af bilen. Ja, lever tre måneder af gangen på den måde, og månedslønnen, den er en fjerdedel af en dansk chauffør. Det er uværdigt og uholdbart.

Dyhr, Pia Olsen, “1. maj-tale”, 1. maj 2016 

Forklaring
 

Kun brugere med et Studienet medlemskab kan se dette indhold. Køb adgang.

 ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind