Appelformer

I denne vejledning kan du læse alt om appelformerne etos, logos og patos. De tre appelformer er ofte relevante at studere i forbindelse med analyse af sagprosa, og er vigtige at kende til i flere fag. Det er dog især i Dansk og Engelsk, at det er vigtigt at have styr på appelformerne.

Vejledningen giver først et generelt overblik over de sammenhænge, som du kan få brug for appelformerne i. Dernæst kan du læse om hver appelform i detaljer, med mange autentiske eksempler på, hvordan hver type appel kan skabes i en tekst eller et medieprodukt. 

Efter den grundige gennemgang af hver appelform ser vi på et par længere eksempler, hvor alle appelformerne er i spil. Til sidst kan du læse lidt om, hvad du skal være særligt opmærksom på i de forskellige fag, når det kommer til appelformer. 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra afsnittet om patos:

Personlige fortællinger

Man kan appellere effektivt til patos gennem fortællinger om specifikke personer, da de typisk taler stærkere til vores følelser end overordnede statistikker (som til gengæld er bedre til at appellere til logos). Hvis emnet for en tekst fx er trafiksikkerhed, så vil historien om en specifik familie, som har mistet et barn i en ulykke, tale meget stærkere til patos end en mere generel statistik over dødsfald i trafikulykker, fordi man kan identificere sig med den enkelte families sorg på en helt anden måde.

I slutningen af 2018 blev to unge kvinder myrdet under en ferie i Marokko, hvilket daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen valgte at tage op i sin nytårstale kort tid efter. Lars Løkke bruger historien om de to kvinder til at understøtte en generel pointe om vigtigheden af at stå sammen om vores fælles værdier i kampen mod terrorisme, men fordi han netop lægger vægt på den specifikke historie - og samtidig kommer ind på familiernes sorg - bliver resultatet en stærk patosappel, som både vækker sorg og vrede hos publikum.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Appelformer

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.