Fortolkning, tema og budskab

Når vi arbejder med tekster fra det moderne gennembrud, taler vi ofte om ‘de tre k’er’ (kirke, klasse, køn) som typiske temaer. I “Karens Jul” er det de sidste to, der er omdrejningspunktet. De er også typiske for Amalie Skrams tekster.

Temaet klasse: En kritik af underklassens livsvilkår

Social klasse er et af de dominerende temaer i “Karens Jul”. Mere konkret kan temaet også formuleres som underklassens vilkår i 1800-tallets samfund. Med Karen som eksempel viser novellen, at disse livsvilkår er både elendige og uværdige. 

Vi får indblik i Karens historie gennem replikker, og det er tydeligt, at hun kommer fra en fattig baggrund. Det afsløres både af hendes udseende, hendes uuddannede fattigmandsdialekt og af indholdet i det, hun fortæller. Begge hendes forældre er tilsyneladende døde, og stedmoren har smidt hende ud. Hun havde indtil for nylig en plads som tjenestepige, men mistede den, fordi hun blev gravid. Selvom hun har fået lovning på at få sin plads tilbage, er hendes situation desperat: Hun lever på gaden med sit barn og tigger sig til mad.

Novellen bruger en række virkemidler for at vække læserens medlidenhed med Karen og skabe en opfattelse af, at samfundets fattigste bliver ladt i stikken. Generelt er novellen præget af en trist o...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind