Dansk sikkerhedspolitik

Danmarks sikkerhedspolitik hænger uløseligt sammen med, at Danmark er en småstat. Det har påvirket dansk sikkerhedspolitik gennem tiden samt hvilke mål og midler Danmark har haft til rådighed.

...

Dansk sikkerhedspolitik gennem tiden

Efter nederlaget ved Dybbøl Mølle i 1864 mistede Danmark en tredjedel af sit areal til Tyskland. Danmark var dermed reduceret til en småstat, hvilket påvirkede sikkerhedspolitikken. Fokus var på at sikre Danmarks overlevelse. Det var altså et snævert sikkerhedsopfattelse som sikkerhedspolitikken byggede på. 

Sikkerhedspolitikken bestod af en reduktion af det danske militær og man forsøgte at holde sig udenfor stormagternes rivalisering i Europa. Man håbede, at hvis man gjorde sig ubemærket, så ville stormagterne ikke angribe Danmark. Det lykkedes dog ikke fuldstændigt, da Danmark blev besat under Anden Verdenskrig. Her valgte man at samarbejde med tyskerne for at beskytte befolkningen - også kaldet tilpasningspolitik.

Frem til Berlinmurens fald var Danmark fortsat varsom med at satse på militære midler. Fokus var i stedet på medlemskab internationale organisationer; FN, NATO og EF. Man forsøgte altså at øge Danmarks sikkerhed gennem dip…

...

Danmarks sikkerhedspolitiske mål og midler

Du kan læse om Danmarks sikkerhedspolitiske mål og sikkerhedspolitiske midler i vores kompendium om dansk udenrigspolitik.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind