Sikkerhedsordninger og sikkerhedsdilemmaer

Forskellige sikkerhedsordninger

Sikkerhedsordninger er forskellige måder stater kan forsøge at beskytte sig mod trusler.

Kollektiv sikkerhed

Kollektiv sikkerhed er en sikkerhedsordning, hvor en række stater går sammen i en organisation. Denne organisation er bygget op om fælles normer og værdier, herunder at staterne ikke må angribe hinanden. Staterne afgiver en del af deres sikkerhedspolitiske suverænitet til den fælles organisation, navnlig retten til at føre krig. 

Hvis en af staterne i sikkerhedsordningen vælger at føre krig mod en af de andre stater, så er samtlige medlemmer forpligtet til at straffe den angribende stat. Freden sikres altså gennem fællesskab og truslen om, at samtlige stater i sikkerhedsordningen vil angribe en, hvis man forbryder sig mod normerne.

Der er dog en række problemer ved kollektiv sikkerhed. Det største problem er, at stater sjældent er villige til at afgive retten til at føre krig. Det gør det umuligt for en organisation at handle samlet. Et andet problem er, at den pågældende or…

...

Sikkerhedsdilemma 

Sikkerhedsdilemmaet går ud på, at når en stat vælger at opruste for at opnå større sikkerhed, så vil det blive opfattet som en trussel af andre stater, som vil reagere ved også at opruste. Det får den første stat til at opruste yderligere osv. Oprustningen medfører at spændingerne mellem staterne øges og sikkerheden mindskes for alle.

Sikkerhedsdilemma er et centralt begreb indenfor realismen.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind