Bland aldrig rengøringsmidler!

Dichlor er en giftig gas

Et ofte anvendt rengøringsmiddel er Klorin. Klorin indeholder både den såkaldte hypochlorit-ion (ClO-) og chlorid-ionen (Cl-). Hvis der tilsættes syre til klorin, kan ClO- og Cl- reagere, og blive til den farlige gas dichlor (Cl2). Mange andre rengøringsmidler indeholder syre, så hvis man en dag vil gøre ekstra grundigt rent, skal man absolut undgå at blande klorin med andre rengøringsmidler. Konsekvensen kan blive, at du får dannet Cl2 og dør. Ganske mange mennesker er gennem tiden døde på grund af sammenblanding af rengøringsmidler. Under 1.verdenskrig blev Cl2 faktisk anvendt som krigsgas. Dengang var der tit en kemiker med ude i skyttegravene. Og når vindretningen var den rette, blev der åbnet for beholderne med Cl2(g).

Afstemning af reaktionen

Vi ser, hvordan man afstemmer denne farlige reaktion.

ClO- og Cl- bliver altså til Cl2 under sure betingelser:

1) Bestem oxidationstal

ClO- er en sammensat ion. I en sammensat ion er summen af oxidationstal lig med ladningen. O har næsten altid -2 i oxidationstal, og vi kan se, at ionens ladning er -1. Oxidationstallet for Cl kender vi ikke endnu, så det betegner vi med x. Dette giver os ligningen:

  x-2=-1

Vi løser ligningen og får:

  x=1

Det vil sige, Cl har i ClO- oxidationstallet +1, som man med romertal skriver I.

Cl- er en simpel ion og har dermed samme oxidationstal som ladningen. Det vil sige Cl- har altså oxidationstallet -1, som man med romertal skriver -I.

Cl2 er et rent grundstof, og i alle rene grundstoffer har atomerne oxidationstallet 0. 

Vi skriver de fundne oxidationstal over de respektive atomer:

2) Afstem oxidation og reduktion

Det er i dette tilfælde lidt sværere at afstemme oxidation og reduktion end normalt, da det her er Cl, der både oxideres og reduceres. For at skelne mellem de to Cl-atomer, farver vi Cl i ClO- rødt og Cl i Cl- blå...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind