Habitus

Hvad er habitus?

Habitus er en tendens til at handle og tænke på en bestemt måde. Vi kan opfatte habitus, som det filter vi ser verden gennem. Når vi handler ud fra habitus, så er det ikke noget vi tænker over. Det er noget, der sker ubevidst. Man kan sige, at habitus ligger på rygraden.

Habitus påvirker f.eks., hvilken musik vi kan lide eller om vi giver hånd, kindkys eller kram, når vi møder en person.

Habitus grundlægges i den primære socialisering

Habitus er påvirket af alle de oplevelser man har haft, men de tidlige oplevelser i barndommen har en særlig stor rolle i at danne habitus. I barndommen lærer barnet, hvordan man skal opføre sig og hvordan samfundet fungerer. På den måde får barnet et bestemt syn på, hvad der er godt og hvad der er dårligt. Den habitus man danner i barndommen har stor betydning for, hvilke oplevelser man vil opsøge senere i livet og hvordan oplevelserne påvirker en. Den primære socialisering har på den måde stor indflydelse på ens liv.

Eftersom habitus grundlægges i barndommen, så har forældre stor indflydelse på deres børns habitus. Forældrenes kapital og habitus vil derfor præge barnets habitus. Forældre med meget økonomisk kapital vil f.eks. give deres børn et andet forhold til penge end forældre med en begrænset mængde økonomisk kapital. Børn fra fattige familier vil sandsynligvis lære at være sparsommelige, mens børn fra rige familier vil have svært ved at forstå, hvad det vil sige ikke at have råd til noget.

Man kan altså sige, at de socioøkonomiske omstændigheder, der er til stede i barndommen vil påvirke barnets habitus gennem den primære socialisering. Selvom alle har hver d...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind