Resumé og ordforklaringer

Resumé

Novellen “Agerhønen” af Martin A. Hansen handler om en fattig familie, hvis madreserver er ved at være brugt op. Det er en kold og snefyldt vinteraften under 1. Verdenskrig, og familien sidder tavse i den fattige stue og lytter til blæsten og sneen, der raser omkring deres hus.

Den mindste pige i søskendeflokken er begejstret for sneen, men hendes søster tysser på hende. Selv børnene ved nemlig, at familiens situation er alvorlig. Det er, som om hele familien holder vejret og venter på noget. Faren sidder og læser den samme artikel i avisen igen og igen, mens moren lapper huller i familiens slidte strømper, den ene strømpe efter den anden.

Det er gået dårligt økonomisk for familien på grund af krigen. Faren har været indkaldt som soldat, og efter han kom hjem, har lønnen på arbejde været lav, mens priserne på fx fødevarer er blevet højere. Efterfølgende har flere af familiemedlemmerne også været syge. Nu har frostvejret sat en midlertidig stopper for faderens arbejde og dermed indtjening. 

Forældrene har hidtil skjult familiens voksende fattigdom for andre. Men nu er situationen ved at være så desperat, at de ikke kan se, hvordan de skal klare den ret meget længere. Bekymringerne kører i ring hos dem, og stemningen i stuen er trykket.

Pludselig hører familien et slag mod døren. De er først bange for, at det er nogen, der banker på døren, fordi faren igen skal indkaldes i anledning af krigen. Konen og børnene husker, hvor skræmmende og hårdt det var, da han sidst måtte af sted. Faren får dog et beslutsomt skær i øjnene ved tanken om indkaldelsen. Han går ud og åbner døren, men kommer undrende tilbage med en lille, død agerhøne, som han har fundet på trappestenen.

Han mener, at den må være fløjet ind i døren på grund af snevejret, for der er ingen spor i sneen efter menneskefødder. Han synes dog, at det er mærkeligt, at den lige netop skulle ramme deres dør. Hans søn går hen til vinduet og kigger ud, mens de andre ser på agerhønen. Drengen ser en stor, mørk skikkelse gå væk fra huset.

Til sidst plukker familien agerhønen og tilbereder den med de sidste madre...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind