Sprog

Den sproglige stil er høj

“Agerhønen” af Martin A. Hansen er generelt skrevet i det, der kaldes høj stil. Høj sproglig stil er typisk kendetegnet af lange sætninger, og ordvalget kan være højtideligt eller lyrisk i stilen. 

I “Agerhønen” er sætningsstrukturen ikke specielt kompleks, men til gengæld er der mange eksempler på sprog, der er lyrisk og præget af billedsprog. Et eksempel er beskrivelsen af snevejret:

Der var store, brusende Minutter, naar et flyvende Hærtog passerede, og Halerne paa Snefogets Heste piskede Ruderne, og underlige døde Øjeblikke, da der var stille om Huset, og man hørte Blæsten ride gennem Kirkegaardens store Træer.

Sproget her er tydeligt litterært og dermed ret langt fra noget, man ville sige i talesproget. Ordvalget er meget malerisk og dramatisk, og derudover bliver snevejret og blæsten levendegjort ved hjælp af billedsprog. 

En høj sproglig stil kan nogle gange have den virkning, at læseren distancerer sig fra fortællingens miljø og personer, fordi det formelle sprog ‘skygger’ for læserens ind...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind