Miljøbeskrivelse

Kaldes også miljøkarakteristik eller bare miljø.

Det fysiske og sociale miljø i huset er kendetegnet af fattigdom og håbløshed

Vi kan kigge på to forskellige slags miljøer, når vi analyserer en novelle: Det fysiske og det sociale. Det fysiske miljø er det rumlige og geografiske sted, hvor novellen udspiller sig. Det fysiske miljø i ”Agerhønen” er derfor huset.

Huset er tydeligt præget af familiens fattigdom. Vi hører, at de bor i et ”beskedent Hus, hvor der var noget i Vejen”. Beskrivelsen fortæller os, at alting ikke er så nydeligt, som det måske kunne se ud, og de følgende beskrivelser i novellen fremhæver de mange tegn på familiens mangler og fattige vilkår:

I et skikkeligere Lys havde Stuen set hyggelig ud, omhæget og med pæne Smaating, Lyseduge, Billeder, Nips. Men ned fra Loftet hang der en underlig, livløs Tingest, som ogsaa gjorde de andre Ting livløse. Det hjalp ikke, Petroleumslampen var pudset og skinnede i Messingen. Den var uden Olie. Den ikke bare hang, den var hængt.

Lyset kom fra Karbidlygten oppe paa Væggen. Faderen havde prøvet at afskærme den, men det var alligevel et raat Lys, den gav. Den var skæv og blaa i sin stikkende Flamme, og den hvæste, saa længe den havde Kræfter nok. Saa begyndte den at blinke og vippe med Flammen som Skaden med sin Hale. Menneskelig blev den først, lige inden den døde.

Lygten stod og pegede paa Møblernes slidte Steder og Tapetets Pletter. Den viste alle Fejl frem. Gjorde de smalle Ansigters Skrift nem at læse. Det haarde Lys gjorde alting ringe, ogsaa Sjælene, som savnede Olie til deres Lamper.

Familien har forsøgt at holde deres hjem pænt og ordentligt. De har...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind