[14]

Agerhønen

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke “Agerhønen”. Novellen er skrevet af Martin A. Hansen. Den blev første gang udgivet i novellesamlingen Agerhønen fra 1947.

Novellen handler om en fattig familie, der sulter under 1. Verdenskrig. De har næsten ikke mere mad tilbage, da en agerhøne rammer deres dør en kold vinteraften. De tilbereder den, så den bliver til et helt lille festmåltid, og de føler, at den mætter dem alle. På den måde giver agerhønen dem håb i en svær situation.

Analysehjælpen indeholder:

Sådan bruger du analysehjælpen.

Her kan du læse et uddrag fra vores analysehjælp:

Novellens personer gennemgår en udvikling i løbet af novellen. I begyndelsen er de alle modløse og kuede af den desperate situation, de befinder sig i. Men dette ændrer sig med agerhønens ankomst: “Da skete der noget i deres Øjne. Da saa de, det var en lille Agerhøne.” Det antydes, at bare synet af fuglen tænder et et håb i dem.

Fra da af ændrer familien adfærd. Moren går fx i køkkenet, optændt af beslutsomhed: 

Nu tog Moderen resolut til de yderste Reserver, Kartoflerne kom i en Kasserolle og paa Ilden, og Bunden blev ikke skrabet i Selvopgivelse, for hun beredte et Haabets Festmaaltid.

Moren handler “resolut”, hvilket står i modsætning til hendes mekaniske stoppen strømper tidligere. Det er håbet for fremtiden, der giver hende handlekraft. At hun vælger at bruge den sidste mad viser også, at hun har genfundet troen på, at det snart vil gå bedre for familien. 

I løbet af novellen gennemgår familien en positiv udvikling, fra modløse til håbefulde. Novellens sidste linjer peger på, at de alle har genfundet håbet og troen: 

De vaskede sig, redte Haaret, pyntede sig. Saa satte de sig ved Højtidsbordet. Agerhønen blev delt, og der blev kun lidt til hver, men det er Sandhed, at den lille Fugl mættede dem alle.

Vi kan sige, at familien trodser deres fattigdom ved at gøre noget ud af sig selv og det ydmyge måltid. Det virker usandsynligt, at en lille agerhøne kan mætte en hel familie, så den sidste linje skal formentlig læses i overført betydning: Familien er mættet af håb.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Agerhønen

[14]
Bedømmelser
 • 23-01-2023
  Givet af 3.g'er på STX
  Der er ingen skjult fortæller. En implicit, alvidende fortæller vil aldrig blande sig i handlingen og vil altså aldrig kommentere eller på anden måde forholde sig til en persons handlinger, følelser eller lignende. Denne fortæller kan siges at være skjult.
  Tak for din kommentar. Du har ret. Det var en forvirrende udlægning af begrebet 'skjult fortæller', vi havde lavet i "Agerhønen". Vi har nu rettet produktet
  Givet af: Studienet.dk redaktionen
 • 11-02-2024
  Givet af Underviser på HTX
 • 06-12-2023
  Givet af 2.g'er på STX
 • 09-04-2023
  Givet af HF-elev på 1. år