[12]

Agerhønen

Denne analysehjælp er lavet til dig, der vil arbejde med novellen ”Agerhønen”. Den er skrevet af Martin A. Hansen og blev udgivet første gang i novellesamlingen Agerhønen fra 1947.

Kort fortalt handler “Agerhønen” om en fattig familie, der sulter under første verdenskrig. De har næsten ikke mere mad tilbage, da en agerhøne rammer deres dør en kold vinteraften. De tilbereder den, så der bliver til et helt festmåltid, der mætter dem alle. Agerhønen giver dem på den måde håb, selvom deres situation er svær.

Vores analysehjælp til “Agerhønen” indeholder en introduktion til novellen samt en grundig analyse og fortolkning af den. På næste side har vi lavet et detaljeret resume af novellens handling. Derefter har vi en side med ordforklaringer til novellens svære ord og en side med baggrundsinformation.

Baggrundsinformationen giver indblik i en række forskellige emner. Du kan læse om første verdenskrig og Danmarks neutralitet i krigen. Desuden er der et afsnit om den såkaldte Heretica-modernisme, som Martin A. Hansen var en del af, og et afsnit om hans forfatterskab. Endelig giver vi dig nogle spændende oplysninger om den første version af historien om den fattige familie, der spiser sig mætte i en lille agerhøne. Den version udgav Martin A. Hansen allerede i 1943. Du kan bruge al baggrundsinformationen til at forstå novellen og dens temaer bedre.

I vores analyse af “Agerhønen” præsenterer vi først en række arbejdsspørgsmål til teksten, hvorefter vi grundigt gennemgår svarene på spørgsmålene. Vi når på den måde omkring alle de punkter, der typisk indgår i en analysemodel for noveller. Det kan være en god idé at prøve at svare på spørgsmålene selv, før du læser vores svar. På den måde træner du din egen analytiske proces og får indblik i, hvad der kendetegner en grundig litterær tekstanalyse.

Efter analysen finder du en side med vores fortolkning af novellens budskab og tema. Til sidst finder du en perspektivering af novellen, hvor vi fokuserer på den historiske og litteraturhistoriske periode, som “Agerhønen” er en del af og forklarer, hvorfor novellen stadig er relevant.

Her får du et kort uddrag af analysehjælpen:

Tema

Det overordnede tema i ”Agerhønen” er tro og håb. Novellen viser, at selv den fattigste familie kan være tålmodige og vedholdende i troen, selvom de ikke umiddelbart belønnes af Gud. Familien i novellen har slidte møbler og næsten ingen mad, og de tager ikke imod hjælp fra familie, venner og bekendte. I stedet skjuler de deres fattigdom.

I novellen ser vi dog, at familien ikke længere kan ignorere situationens alvor. Deres spisekammer er tomt, og sneen udenfor har gjort det umuligt at tjene penge. Vi fornemmer derfor på forældrene, at de har opgivet håbet. De sidder og gentager de samme meningsløse handlinger, som om de bare venter på, at sulten skal komme.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Agerhønen

[12]
Bedømmelser
 • 23-01-2023
  Givet af 3.g'er på STX
  Der er ingen skjult fortæller. En implicit, alvidende fortæller vil aldrig blande sig i handlingen og vil altså aldrig kommentere eller på anden måde forholde sig til en persons handlinger, følelser eller lignende. Denne fortæller kan siges at være skjult.
  Tak for din kommentar. Du har ret. Det var en forvirrende udlægning af begrebet 'skjult fortæller', vi havde lavet i "Agerhønen". Vi har nu rettet produktet
  Givet af: Studienet.dk redaktionen
 • 09-04-2023
  Givet af HF-elev på 1. år
 • 05-11-2021
  Givet af 3.g'er på STX
 • 06-04-2021