[405]

Vejledning til litterær artikel

At skrive en litterær artikel i Dansk behøver ikke at være særlig svært. Hvis du bare ved, hvad du skal kigge efter, og hvordan du kan gå frem, skal du nok komme til at mestre denne opgavetype. Der findes naturligvis flere gode måder at skrive en litterær artikel på, men her viser vi dig en model, som helt sikkert fungerer.

I en litterær artikel skal du læse én eller flere tekster og analysere og fortolke dem. Din analyse og fortolkning skal du så formidle på en målrettet måde i din opgave. Analysen og fortolkningen kan du forstå lidt ligesom at lægge et puslespil, hvor du i analysen undersøger nogle forskellige brikker, som du så sætter sammen til det færdige billede, der er den samlede fortolkning.

Bemærk, at litterære artikler ikke længere findes til eksamen. Du kan bruge vejledningen her, hvis din lærer specifikt beder dig skrive en litterær artikel. Når du skal forberede dig til eksamen, anbefaler vi, at du i stedet læser vores vejledning til den analyserende artikel.

Sådan bruger du vejledningen

Vejledningen her kan læses fra start til slut, men kan også sagtens fungere som et opslagsværk, som du kan kigge i, når du mangler hjælp med noget i din litterære artikel.

Vejledningen vil ved hjælp af tre trin vise dig, hvad du skal gøre, fra du får opgaven i hånden, til du sidder med den færdige stil. Disse tre trin dækker:

 • Eksempler på litterære artikler: Eksemplerne viser dig, hvordan du kan opbygge en god opgave.
 • Før du begynder at skrive: Hvordan du forbereder din opgave ved at læse opgaveformuleringen og teksterne, og hvordan du kommer i gang med din analyse.
 • Skriv opgaven: Hvordan du bygger din litterære artikel op og skriver den. Her kommer vi både ind på, hvordan du kan skrive de enkelte dele af opgaven, samt hvordan du analyserer, fortolker og perspektiverer.

Til sidst i vejledningen giver vi dig gode råd til skrivestil, formidling og sprog. Her kommer vi ind på, hvilket sprog du skal bruge i den litterære artikel, hvordan du skriver sammenhængende, og hvordan du bruger citater.

 

 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Vejledning til litterær artikel

[405]
Bedømmelser
 • 05-10-2013
  Den er rigtig godt beskrevet og viser de forskellige vinkler og fokuser man kan have for denne novelle i sin litterære artikel. Jeg var selv gået helt i stå og vidste ikke, hvad jeg mere skulle skrive i min artikel. Jeg har nu fået massere af inspiration og er mere åben for andre synsvinkler og fortolkninger for novellen ude på vandet.
 • 08-10-2010
  Det er en god vejlednin til en litterær artikel. Den fortæller dig både om hvordan du skal forberede dig og hvordan du skal skrive, der er intet information man føler mangler. For mig var det bedste ved opgaven at den forklarede præcist hvad en litterær artikel skal indeholde, da jeg inen ide havde.
 • 24-10-2016
  Givet af 1.g'er på STX
  YES! DET ER SUPER GODT; DET HER
 • 12-06-2016
  Givet af 3.g'er på STX
  Rigtig god at have med til skriftlig eksamen!