[404]

Vejledning til litterær artikel

At skrive en litterær artikel i Dansk behøver ikke at være særlig svært. Hvis du bare ved, hvad du skal kigge efter, og hvordan du kan gå frem, skal du nok komme til at mestre denne opgavetype.

Formålet med vejledningen her er, at du bliver bedre til at skrive en litterær artikel, og at du dermed også får løftet dine karakterer i skriftlig Dansk. Der findes naturligvis flere gode måder at skrive en litterær artikel på, men her viser vi dig en model, som helt sikkert fungerer.

Efter sommereksamen 2018 skiftede litterær artikel navn til analyserende artikel på såvel STX som HFVejledningen retter sig derfor efter kravene, som stilles til en analyserende artikel ved den skriftlige eksamen på STX i 3.g. Du kan også bruge vejledningen til at skrive en analyserende artikel på HF.

Den eneste forskel på litterær artikel og analyserende artikel er, at den analyserende artikel også kan tage udgangspunkt i medieklip som fx en kortfilm.

Sådan bruger du vejledningen

Vejledningen her kan læses fra start til slut, men kan også sagtens fungere som et opslagsværk, som du kan kigge i, når du mangler hjælp med noget i din litterære artikel.

Vejledningen vil ved hjælp af to trin vise dig, hvad du skal gøre, fra du får opgaven i hånden, til du sidder med den færdige stil. Disse to trin dækker:

 • Før du begynder at skrive: Hvordan du forbereder din opgave ved at læse opgaveformuleringen og teksterne, og hvordan du kommer i gang med din analyse.
 • Skriv opgaven: Hvordan du bygger din litterære artikel op og skriver den. Her kommer vi både ind på, hvordan du kan skrive de enkelte dele af opgaven, samt hvordan du analyserer, fortolker og perspektiverer.

Til sidst i vejledningen giver vi dig gode råd til skrivestil, formidling og sprog. Her kommer vi ind på, hvilket sprog du skal bruge i den litterære artikel, hvordan du skriver sammenhængende, og hvordan du bruger citater.

Litterær artikel på 15 minutter

Hvis du skal have et hurtigt overblik over, hvordan du strukturerer og skriver din litterære artikel, så finder du her en vejledning, som du kan læse på 15 minutter. Vejledningen er overskueligt bygget op i 12 punkter, så den også er velegnet til at downloade og printe og bruge som supplement til dine egne noter:

Litterær artikel på 15 minutter

Har du svært ved at huske, hvordan en litterær artikel skal bygges op? Så læs vores enkle guide, hvordan du strukturerer din litterære artikel og hvordan du ...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Vejledning til litterær artikel

[404]
Bedømmelser
 • 15-12-2013
  Givet af 1.g'er på STX
  Generelt er denne vejledning nem at følge og nem at forstå. Samtidig er den meget detaljeret og minder én konstant om, hvad der er vigtigt for denne opgave. Desuden synes jeg, det er godt med en opklarende og overskuelig liste over, hvad der skal være med i opgaven.
 • 18-05-2012
  Givet af 3.g'er på STX
  PERFEKT vejledning, med trin for trin gennemgang, med ALT man skal bruge.
 • 24-10-2016
  Givet af 1.g'er på STX
  YES! DET ER SUPER GODT; DET HER
 • 12-06-2016
  Givet af 3.g'er på STX
  Rigtig god at have med til skriftlig eksamen!