Kroisos og Solon

Her får du hjælp til at analysere fortællingen om Kroisos og Solon, der står i Herodots historie, 1. bog, kapitel 26-33. (Afslutningen af fortællingen er kap. 84-91: Sardes’ fald og Kroisos’ skæbne).

...

Resumé

Da Kroisos blev konge, begyndte han straks at udvide sit lydiske rige. Han angreb med held alle græske bystater i Lilleasien og erobrede næsten hele den vestlige halvdel af Lilleasien (dvs. den vestlige halvdel af nutidens Tyrkiet).

Desuden havde Kroisos planer om at angribe de græske øer i Ægæerhavet og havde til det formål påbegyndt at bygge en stor flåde af skibe. Men han blev overlistet af en besøgende græker. Han bildte Kroisos ind, at grækerne var i gang med at samle en stor rytterhær for at angribe Lydien. Det blev Kroisos glad over at høre, fordi lyderne var overlegne til hest. På samme måde, sagde grækeren videre, var alle grækere glade over at høre, at Kroisos ville angribe øerne til søs, for i denne disciplin var grækerne bedst. Dette argument fik Kroisos overbevist, og han valgte at droppe angrebsplanerne mod de græske øer.

Den græske vismand, Solon, besøger kong Kroisos i Sardes, hovedstaden i Lydien. Kroisos viser Solon alle de enorme rigdomme og skatte, han ejer, og spørger så Solon, hvem der efter hans erfaring er den lykkeligste af alle. Kroisos mener, det er ham selv pga. hans r…

...

Ordforklaringer

Klik for at se ordforklaringer til "Kroisos og Solon" (1. bog, 26-33)
 

Kun brugere med et Studienet medlemskab kan se dette indhold. Køb adgang.

...

Analyse og fortolkning

Her går vi i dybden med idéer til analyse af fortællingen om Kroisos og Solon.

Hvad er lykke?

I historien om Kroisos og Solon er der fokus på, hvad lykke vil sige, og hvem der er det lykkeligste menneske. For Kroisos handler lykke om magt og rigdom. Det ser vi bl.a. ved, at han fokuserer på at fremvi…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind