Atys og Adrastos (Kroisos mister sin søn)

Fortællingen om Atys og Adrastos findes i Herodots historie, 1. bog, kapitel 34-35. Den er også kendt under titlen “Kroisos mister sin søn”, for den handler om, hvordan Adrastos ved et uheld dræber Atys, der er søn af Kroisos. Den er først og fremmest en skæbnefortælling.

Resumé

Kort tid efter besøget af Solon drømmer Kroisos, at hans ene søn, Atys, skal dø ved at blive ramt af en spydspids. Herodot anser dette som gudernes straf for, at Kroisos overmodigt opfatter sig selv som den lykkeligste af alle.

Atys var en meget dygtig ung mand, som Kroisos var yderst stolt af. Han havde også en anden søn, men ham regnede han ikke for noget, fordi han både var døv og stum. Drømmen gør Kroisos meget bange, og han forsøger at beskytte Atys. Han får alle spyd og lanser fjernet fra, hvor sønnen opholder sig, og han ophører med at sende Atys ud som hærfører. Han skynder sig også at få sønnen gift (så Kroisos kan nå at få børnebørn og føre slægten videre).

En mand ved navn Adrastos kommer til Kroisos og søger hjælp hos ham, fordi han er blevet forstødt fra sit hjem, hvor han ved et uheld har dræbt sin bror. Kroisos tager godt imod Adrastos og renser ham for blodskylden. På samme tid hærger et ustyrligt vildsvin markerne i regionen Mysien og laver store ødelæggelser. Kro...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind