Kroisos' krigsforberedelser og oraklernes svar

Her giver vi hjælp til den del af Kroisos-historien, der handler om de svar, han får af Apollons orakel i Delfi. Disse orakelsvar bliver afgørende for de videre begivenheder. Det er Herodots historie, 1. bog, kapitel 46-58.

Resumé

Kroisos sørger dybt over tabet af sin søn i to år. Samtidig overtager Kyros tronen i naboriget Persien og begynder at udvide og øge sin magt. Det giver Kroisos andet at tænke på. Han frygter perserne og vil gerne standse dem, før de finder på at angribe Lydien. Han beslutter derfor at afprøve forskellige orakler for at finde ud af, hvilke der taler sandt, for på den måde at få at vide, om han bør angribe perserne eller ej. Han sender folk ud og spørger oraklerne, hvad han har foretaget sig på en bestemt dag.

Han når frem til, at kun to orakler taler sandt: oraklet i Delfi for guden Apollon samt spåmanden Amfiaraos’ orakel. Oraklet i Delfi er i stand til at svare på, hvad Kroisos foretog sig, nemlig at han tilberedte en ret med skildpadde og lam i en kobbergryde. 

Kroisos sender en enorm mængde skatte og offergaver til Delfi for at finde Apollons gunst og velvilje. Derefter spørger han oraklet til råds, om det er en god idé at gå i krig mod perserne, og om der er nogen, han bør alliere ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind