Resume

Her giver vi et resumé af historien om kong Kroisos, som står i 1. bog af Herodots historie, kapitel 6-91. Vi har et samlet resumé, og derefter finder du uddybende resuméer af de enkelte dele af Kroisos-historien.

Samlet resumé

Kong Kroisos var den første barbar (ikke-græker) til at underkue grækerne i Lilleasien. Hans tipoldefar, Gyges, var kommet til tronen i Lydien ved at dræbe den tidligere konge, Kandaules. Derfor spåede Oraklet i Delfi, at Kandaules’ slægt ville tage hævn over Gyges’ slægt i femte slægtled. Og Kroisos var netop den femte konge i sin slægt.

Da Kroisos kommer til magten (år 560 fvt.), begynder han at udvide sit rige, og han underlægger sig bl.a. de græske bystater på Lilleasiens vestkyst. Han bliver en ekstremt rig og magtfuld konge og får besøg af mange betydningsfulde mænd. 

Én af dem er vismanden Solon fra Athen. Efter at Kroisos har fremvist sin enorme rigdom, spørger han Solon, hvem han anser for den lykkeligste af alle. Solon svarer atheneren Tellos, der boede i en god by, fik sunde børn, havde et godt liv og gik i døden på en meget ærefuld måde. De næstlykkeligste er Kleobis og Biton, der var stærke og mandige, vandt i idrætslege og fik en helt særlig, ærefuld og smuk død.

Kroisos bliver sur, for han havde forventet, at Solon havde peget på ham, men Solon mener i...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind