Kognitiv dissonans

Hvad er kognitiv dissonans?

Kognitiv dissonans er et psykologisk fænomen, hvor der opstår en form for indre modsætning i en persons bevidsthed. 

Et typisk eksempel kunne være, at en person foretager en handling, som personen egentlig mener er forkert. Hermed kan der opstå en indre konflikt, fordi personens billede af sig selv ikke længere passer sammen med personens opførsel. Der er med andre ord opstået kognitiv dissonans. 

Kognitiv dissonans behøver dog ikke hænge sammen med konkrete handlinger, men kan også opstå, hvis en person fx har selvmodsigende idéer om, hvordan verden fungerer. Det kunne fx være, hvis man i barndommen har haft en konservativ religiøs opdragelse, men i ungdommen begynder at tilslutte sig nogle mere moderne idéer om, hvordan man kan leve sit liv (fx at det er helt ok at være homoseksuel). Også her opstår en mental uoverensstemmelse, som man kan have brug for at håndtere.

Kognitiv dissonans vil ofte skabe en følelse af ubehag, fordi vi fx føler, at vi på en eller anden måde har mistet os selv, eller ikke længere er den person, som vi egentlig troede vi var. Hvis der er tale om små uoverensstemmelser mellem tanke og...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind