Hukommelse

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra siden om langtidshukommelsen.

Procedurehukommelse

Procedurehukommelsen bruges til at lagre vores viden om, hvordan vi udfører kropslige handlinger. Det kræver fx stor koordination af en række forskellige muskler at gå uden at falde, men takket være procedurehukommelsen kan de fleste voksne mennesker sagtens gå uden overhovedet at tænke bevidst over, hvad de gør. Vi kan endda tænke komplicerede tanker eller føre indviklede samtaler mens vi går, fordi procedurehukommelsen håndterer bevægelserne for os. 

Tilsvarende er der en række andre handlinger, som vi gennem livet har indlært så automatisk, at vi ikke behøver at tænke aktivt over dem, men blot kan trække på den ubevidste procedurehukommelse. Tænk fx på at binde et snørebånd, tage et brusebad eller smøre en rugbrødsmad - handlinger som mange af os udfører hver eneste dag, men hvor vi sjældent tænker aktivt over de bevægelser, som handlingen involverer (faktisk kan det blive sværere for os at udføre handlingen, hvis vi pludselig begynder at tænke aktivt over, hvad vi gør). 

Procedurehukommelsen dækker også færdigheder som fx cykling eller svømning, som vi endda kan fastholde, selvom der er gået måneder eller år siden vi sidste gang cyklede eller svømmede. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind