Langtidshukommelse

Introduktion

Langtidshukommelsen bruges til at rumme alt, hvad vi husker på gennem længere tid. Alle vores livserfaringer, alle de ting vi har lært i vores undervisningstid, og simpelthen alt det vi ved om verden omkring os. I modsætning til korttidshukommelsen har langtidshukommelsen en enorm kapacitet, og den kan endda fastholde nogle typer oplysninger og erfaringer selvom der er gået flere år siden vi aktivt har tænkt på dem. Langtidshukommelsen rummer også en masse ubevidst viden, som fx vores evner til at foretage komplicerede handlinger, som vi har tillært os gennem vores liv.

Langtidshukommelsen har selvfølgelig også stor betydning for selve vores personlighed, fordi den rummer både vores erindrede livshistorie og vores billede af os selv som person. Derfor kan psykiske lidelser, som angriber langtidshukommelsen, gøre det meget vanskeligt at leve et normalt liv. Det er en af grundene til, at fx Alzheimer og demens er så invaliderende lidelser. 

Inden for langtidshukommelsen kan man skelne mellem eksplicit hukommelse og implicit hukommelse

Eksplicit hukommelse

Den eksplicitte hukommelse rummer alt det, som vi selv er bevidste om, at vi kan huske. Det er fx den eksplicitte hukommelse, vi bruger, når vi tænker tilbage på tidligere begivenheder i vores liv, eller når vi...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind