Kognitiv psykologi

I dette kompendie kan du læse om kognitiv psykologi. Kognitiv psykologi er en del af kernestoffet i Psykologi på både B- og C-niveau.

Den kognitive psykologi er en psykologisk retning, som har fokus på at studere emner relateret til tænkning, herunder fx opmærksomhed, perception og hukommelse. Der er altså fokus på menneskets kognitive processer.

Kognitiv psykologi bliver nogle gange koblet sammen med læringspsykologi i undervisningen, men i dette kompendie koncenterer vi os om selve den kognitive psykologi. Du kan læse mere om læringspsykologi her.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra siden om opmærksomhed.

Ydre og indre faktorer spiller sammen i praksis

I praksis vil både ydre og indre faktorer være i spil for at påvirke vores opmærksomhed i de fleste af de situationer, som vi oplever i vores hverdag. Synet af en farvestrålende café i et ellers gråt og tomt byområde (ydre faktor, et sanseindtryk som skiller sig ud fra omverdenen) vil fx i endnu højere grad kalde på ens opmærksomhed, hvis man er sulten (indre faktor). Tilsvarende vil lyden af eksplosionen i bybilledet (ydre faktor) måske have en endnu stærkere effekt på ens opmærksomhed, hvis man tidligere i livet har oplevet borgerkrig eller lignende (indre faktor).

Omvendt kan indre faktorer også dæmpe effekten af ydre faktorer. Hvis du fx hver eneste morgen kører i bus med en mand i et skrigende orange jakkesæt, så vil din erfaring gøre, at du til sidst holder op med at lægge særligt mærke til ham, selvom hans påklædning skiller sig stærkt ud fra resten af passagerernes. Hvis vi over tid vænner os til et bestemt sanseindtryk, vil det altså ikke kalde på vores opmærksomhed i samme grad, selvom de ydre faktorer stadig er de samme. Du har måske også selv oplevet, at det er lettere at koncentrere sig om lektierne mens du hører musik, som du i forvejen kender godt - mens helt nye sange lettere kan forstyrre din opmærksomhed. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Kognitiv psykologi

[13]
Bedømmelser
 • 21-01-2024
  Givet af 3.g'er på STX
 • 05-12-2023
  Givet af HHX-elev på 3. år
 • 13-10-2023
  Givet af 2.g'er på STX
 • 13-06-2023
  Givet af HHX-elev på 3. år