Der er et yndigt land

Her har du vores analyse af kampagnefilmen Der er et yndigt land fra Landbrug & Fødevarer. I analysen har vi fokus på, hvordan filmen udtrykker værdier gennem filmiske virkemidler og fortælling. 

Først får du et resumé af filmen og relevant baggrundsviden.

Dernæst analyserer vi motiverne og komposition i filmen. Vi ser på hvordan filmen krydsklipper mellem fire forskellige motiver. Det første motiv er danskernes hverdagsliv. Det andet er dansk landbrug. Det tredje er en problemfyldt og kaotisk omverden uden for Danmark. Det fjerde er dansk innovation og teknologi. 

Vi ser på, hvordan disse fire motiver spiller sammen og dermed skaber filmens fortælling. Vi analyserer desuden, hvordan filmens opbygning bidrager til fortællingen og skaber dens budskab. 

Derefter ser vi nærmere på de filmiske virkemidler. Vi ser på den rolle de spiller i opbygningen og i forhold til fremstillingen af motiverne. Vi har især fokus på filmens voice-over. Her går vi tæt på dens samspil med billederne og fortællingen, samt undersøger dens lyriske elementer.

Til sidst giver vi et bud på en fortolkning, hvor vi med udgangspunkt i vores analyse tolker filmens budskab, fortælling og værdier

Analyse af kampagnefilm

Har du brug for mere hjælp, kan du læse vores analysemodel til kampagnefilm i Dansk.

Her kan du læse et uddrag af analysen

Filmens voice-over er et meget markant filmisk virkemiddel. Stemmen bag denne tilhører tv-manden og digteren Jørgen Leth, som de fleste danskere kender, bl.a. som kommentator på cykelløbet Tour de France. Filmens voice-over bruger en række sproglige virkemidler, som giver den lyriske kvaliteter. Derudover har den et samspil med billedsiden, som får filmen til at fremstå som et lille digt i lyd og billede.

Med til at skabe de lyriske kvaliteter er brugen af gentagelser og anaforer. 

I filmens indledning siger Leth: ”Der er et yndigt land på 4,3 mio. hektarer. Det er ikke meget, men nok til at rumme lidt flere af de store spørgsmål.” (00:01-00:08). 

Senere i filmen gentager han den første del af sætningen: ”Der er et yndigt land på 4,3 mio. hektarer. Det er er ikke meget, men tænk, hvad det kan blive til?” (00:31-00:38). 

Til sidst i filmen får vi endnu en gentagelse: ”Og tænk, hvis der var et yndigt land på 4,3 mio. hektarer, hvor der lige præcis var plads til at forestille sig noget meget større?” (00:48-00:56). Gentagelserne er med til at skabe en lyrisk effekt, fordi vi ofte ser gentagelser inden for lyrikken...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind