Filmiske virkemidler

Her ser vi nærmere på, hvordan kampagnefilmen Klimaneutral 2050 benytter sig af filmiske virkemidler til at formidle fortælling, budskab og værdier. 

Billedbeskæring og klipning skaber en ildevarslende stemning

Filmen benytter sig af mange nærbilleder og hurtige klip. Det gør, at vi i begyndelsen ikke ser den helhed, som billederne indgår i. Vi ser i stedet nærbilleder af grønne planter, som vandes på en voldsom måde, eller som udsættes for stærk blæst. Samtidigt hører vi på lydsiden om klimakatastrofer. Fordi vi mangler overblik over sammenhængen, kommer sekvenserne i filmens første del til at fremstå kaotiske og ildevarslende. Vi kommer til at forbinde billederne med lydsiden.

Nærbillederne har imidlertid også en anden virkning. I mange af dem ser vi noget, som vi forbinder med teknologi og videnskab. Et par hænder med blå handsker og kittelærmer undersøger et aks med en pincet. En videnskabelig testmaskine ryster en prøve. Korn bliver sorteret i en maskine. Eksempler som disse og flere andre skaber en kobling mellem afsenderen, Landbrug & Fødevarer, og forskning. De fremstiller dermed organisationen og det landbrug, den repræsenterer, som højteknologisk og videnskabeligt. 

Samtidigt spiller billederne af teknologi og videnskab godt sammen med de kaotiske billeder og filmens lydside, for de giver det indtryk, at videnskabsfolk fra dansk landbrug arbejder på højtryk for at afværge kriserne. 

I filmens sidste del får vi flere b...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind