Analyse

”En stor Dag” er en novelle, som er skrevet under det moderne gennembrud. Novellen er typisk for det moderne gennembrud, fordi den skildrer underklassens problemer på en kritisk og realistisk måde.

De vigtigste personer i “En stor Dag” er ægteparret, ægteparrets søn og den “fremmede Tilrejsende”. Ægteparret repræsenterer landsbysamfundets fattige indsiddere, som ikke har styrken til at bryde ud af deres negative livsmønstre. Ægteparrets søn viser de negative konsekvenser af arv og miljø. Den fremmede tilrejsende repræsenterer en fornuftig, udefrakommende instans. Han er ikke en del af byens vanetænkning og kan se tingene med et fremmed blik. Derfor opdager han det bizarre og usympatiske i landsbyens håndtering af mandens selvmord.

Det fysiske miljø i “En stor Dag” viser underklassens fattige forhold. Der antydes en kontrast til den fremmedes miljø. Det sociale miljø giver os indblik i underklassens følelsesmæssige underskud, mens den fremmede tilhører et miljø med følelsesmæssigt overskud.

Sproget i “En stor Dag” er realistisk. Der bruges en del billedsprog, men det er med til at understrege de realistiske beskrivelser. Det samme gælder blandingen af høj og lav stil. Fx er der brugt lav stil i replikkerne. Det får dem til at virke autentiske.

Fortælleteknikken får på overfladen fortælleren til at fremstå objektiv og giver os et indtryk af, at vi selv styrer vores tolkning af novellen. Ved nærmere eftersyn bliver vi dog præget af mere eller mindre skjulte fortællerholdninger.

Kompositionen i “En stor Dag” er lineær. Det vil sige, at handlingsforløbet er præsenteret i kronologisk rækkefølge uden at springe frem og tilbage i tid. I præsentationen introduceres vi mellem linjerne til to problemstillinger: At de fattige ikke kan tackle deres problemer, og at landsbyens beboere anser de fattiges problemer som underholdning.

Disse problemstillinger bliver sat på spidsen i novellens hoveddel med mandens selvmord. I novellens vendepunkt ændrer den fremmede holdning og tager afstand fra at opfatte de fattiges problemer som underholdning og viser sin sympati for familien ved at sige nej tak til alkohol. Men novellen slutter uden en løsning for de egentlige ofre – indsidderfamilien – og novellens slutning efterlader os dermed også med en uforløst følelse.

”En stor Dag” indeholder mange træk, der er typiske for novellegenren. Et af genretrækkene er, at noveller er korte fortællinger. ”En stor Dag” er dog så kort, at det er usædvanligt for genren. Den kompakte handling overlader meget tolkning til os som læsere.

På de følgende sider får du hjælp til at analysere ”En stor Dag” ud fra alle disse punkter. Vi har allerførst formuleret en række arbejdsspørgsmål. Dem vil vi anbefale dig at besvare selv, inden du læser vores svar. I analysehjælpen forholder vi os til alle arbejdsspørgsmålene. Vi folder hver enkelt analytiske pointe ud og forklarer den grundigt.

Analysehjælpen kan både bruges til almindelig forberedelse og til forskellige skriftlige opgaver.

Se også vores model til novelleanalyse:

Novelleanalyse

Denne analysemodel til noveller er tænkt som en hjælp til dig, der skal analysere en novelle i dansk. Den kan bruges som inspiration til alle typer af noveller, og den er god, uanset om du skal skrive opgave eller skal til eksamen.