Richard Sennett

Her finder du vores hjælp til at forstå Richard Sennetts teori om det senmoderne samfund. Sennetts teori handler om, hvordan forandringer af arbejdsmarkedet påvirker individet. Vi dykker ned i, hvordan arbejdsmarkedet har forandret sig og hvilke konsekvenser forandringerne har haft.

Det fleksible arbejdsmarked

Sennett beskriver, at arbejdsmarkedet i det senmoderne samfund er præget af fleksibilitet. Det har betydning for, hvordan man ansættes og hvad der forventes af en. 

Arbejdsmarkedet er præget af korte ansættelser

Arbejdsmarkedet er præget af en høj jobmobilitet. Det vil sige, at folk ofte skifter job. Årsagen er, at det fleksible arbejdsmarked har kortere kontrakter end tidligere. I industrisamfundet var det normalt, at man blev på den samme arbejdsplads indtil man gik på pension, da alle medarbejdere var fastansatte. I det senmoderne samfund kan man ikke regne med at blive fastansat. Tværtimod arbejder mange på korte projektansættelser, hvor man kun er ansat indtil projektet er færdiggjort.

Medarbejderen forventes at være fleksibel og mobil

Det bliver forventet, at medarbejderen er fleksibel og omstillingsparat. Det kommer til udtryk ved, at det forventes, at medarbejderen er parat til at skifte karriere, arbejdsopgaver og sågar landsdel for at få et job. Når medarbejderen skal kunne skifte arbejdsopgaver og jobtype, så er det også vigtigt, at medarbejderen er god til at lære nye ting og arbejde sammen med nye personer. Faktisk opfattes erfaring ofte som en negativ kvalitet, fordi man så er mindre omstillingsparat....

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind