[8]

Det senmoderne samfund

Det senmoderne samfund er en betegnelse, nogle teoretikere bruger, om det samfund vi lever i nu. Det er et samfund, der er kendetegnet ved, at traditioner betyder mindre, at individet er kommet mere i fokus og at teknologisk udvikling foregår i et højere tempo.

I kompendiet kan du læse en kort forklaring af, hvad det senmoderne samfund er samt forskellige teoretikeres bud på, hvad der kendetegner det senmoderne samfund. Vi gennemgår følgende teoretikerne i kompendiet:

På siden Begreber kan du læse en kort gennemgang af teoretikernes vigtigste begreber.

Du vil typisk møde begrebet det senmoderne samfund i fagene Dansk, Psykologi, Religion og Samfundsfag.

Her kan du læse et uddrag fra siden om Hartmut Rosa:

Individets liv leves også i et højere tempo. Det kommer til udtryk som en følelse af aldrig at have tid nok. Vi forsøger at få ting til at tage kortere tid, f.eks. powernaps og speeddating. Samfundet bevæger sig hurtigere og det øger kravene til individet. Vi skal nå mere på kortere tid. Det betyder, at vi er nødt til at være mere strukturerede, hvis vi skal kunne bevare overblikket. Vi prøver at undgå tidsrøvere og planlægger vores dag efter at få mest muligt ud af den. 

Samtidig ønsker vi konstant at leve hurtigere. Vi er bange for at gå glip af muligheder. Vi tjekker og opdaterer vores sociale medier hele tiden. Vi tør ikke sætte tempoet ned. Vi kan ikke få os selv til at sige nej til opgaver på arbejdet, selvom det måske går ud over vores børn. Vi vil gerne bevise, at vi er omstillingsparate. Det hurtige liv er blevet synonymt med det gode liv. Jo flere oplevelser man har, desto bedre et liv har man. 

Rosa er kendt for at sammenligne accelerationssamfundet med et hamsterhjul, der løber hurtigere og hurtigere. Vi er alle fanget i hamsterhjulet og løber så hurtigt vi kan for at følge med. Vi er konstant bange for at blive sat af, fordi hvis vi først kommer ned i gear, så kommer vi aldrig med igen. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Det senmoderne samfund

[8]
Bedømmelser
 • 27-05-2023
  Givet af HF-elev på 2. år
 • 16-03-2023
  Givet af 3.g'er på STX
 • 23-10-2022
  Givet af HF-elev på 2. år
 • 06-09-2022
  Givet af 2.g'er på STX