[11]

Det senmoderne samfund

Det senmoderne samfund er en betegnelse, nogle teoretikere bruger, om det samfund vi lever i nu. Det er et samfund, der er kendetegnet ved, at traditioner betyder mindre, at individet er kommet mere i fokus og at teknologisk udvikling foregår i et højere tempo.

I kompendiet kan du læse en kort forklaring af, hvad det senmoderne samfund er samt forskellige teoretikeres bud på, hvad der kendetegner det senmoderne samfund. Vi gennemgår følgende teoretikerne i kompendiet:

På siden Begreber kan du læse en kort gennemgang af teoretikernes vigtigste begreber.

Du vil typisk møde begrebet det senmoderne samfund i fagene Psykologi, Religion, Samfundsfag og Dansk.

Her kan du læse et uddrag fra kompendiet:

Nogle teoretikere mener, at vi i dag lever i et senmoderne samfund. Det senmoderne samfund er et samfund, hvor nogle af det moderne samfunds tendenser er blevet forstærket. Teoretikerne er uenige om præcis, hvilke træk, der kendetegner det senmoderne samfund. De er dog nogenlunde enige om, at:

 • Traditioner betyder mindre end tidligere.
 • Der er sket en hurtig teknologisk udvikling.
 • Verden er blevet mere globaliseret.
 • Samfundet er præget af en højere hastighed end tidligere.
 • Der er kommet mere fokus på individet.

De fleste af teoretikerne mener, at det senmoderne samfund slog igennem omkring år 1970, men de er uenige om præcis hvornår.

Begrebet det senmoderne samfund blev opfundet af Anthony Giddens. Andre teoretikere bruger andre betegnelser for det senmoderne samfund, men de er enige i, at vi lever i et samfund, hvor modernitetens træk og konsekvenser er blevet forstærkede. Vi har valgt at medtage disse teoretikere i kompendiet.

Nogle teoretikere mener, at vi har lagt moderniteten bag os og lever i et postmoderne samfund. Disse teoretikere mener, at vores samfund er kendetegnet af et brud med moderniteten i stedet for en forlængelse af den. Vi har ikke medtaget teorier om det postmoderne samfund i dette kompendium.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Det senmoderne samfund

[11]
Bedømmelser
 • 10-04-2024
  Givet af 1.g'er på STX
 • 18-01-2024
  Givet af 3.g'er på STX
 • 12-12-2023
  Givet af 3.g'er på STX
 • 27-05-2023
  Givet af HF-elev på 2. år