Delopgave A: Vælgere og demokrati i USA

Her finder du vores opgavehjælp til Delopgave A: Vælgere og demokrati i USA fra eksamenssættet “Splittelse”, der blev brugt til eksamen i Samfundsfag A på STX d. 31. maj 2021.

Opgaveformuleringen lyder:

Spørgsmål 2. Undersøg, hvad der af materialet i bilag A1 (tabel 1, tabel 2, figur 1, figur 2 og figur 3) kan udledes om forskelle og ligheder mellem de republikanske og demokratiske vælgere i USA. Undersøgelsen skal understøttes af relevante beregninger og et diagram ud fra de beregnede tal. Du skal anvende viden om politiske skillelinjer.

Spørgsmål 3. Diskutér i hvilket omfang polariseringen mellem vælgergrupperne i USA udgør et problem for det amerikanske demokrati. Diskussionen skal tage udgangspunkt i videoklippet i bilag A2, og du skal anvende viden om demokratiopfattelser.

Her ser du et uddrag fra siden Hjælp til at besvare spørgsmål 2

Hvis vi kigger på 2020, så er begge grupper blevet mere kritiske overfor demokratiet i perioden. Flere republikanske vælgere er enige i udsagnet “Der er balance mellem den lovgivende, dømmende og udøvende magt” end i 2018, men derudover er opfattelsen af demokratiet faldet for alle udsagn i begge vælgergrupper. At republikanske vælgere mener, at der er balance i magtens tredeling kan muligvis hænge sammen med, at de i 2020 har kontrol over begge kamre i Kongressen. Derudover fik præsident Trump udnævnt mange konservative dommere.

Det er bemærkelsesværdigt, at under en tredjedel af begge vælgergrupper er enige i udsagnet “Borgere er enige om grundlæggende kendsgerninger selv om de er politisk uenige” i 2020. Det kan muligvis hænge sammen Trumps beskyldninger om fake news.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Delopgave A: Vælgere og demokrati i USA

[5]
Bedømmelser
 • 26-11-2023
  Givet af 2.g'er på STX
 • 28-12-2022
  Givet af 2.g'er på STX
 • 23-11-2022
  Givet af 3.g'er på STX
 • 14-09-2022
  Givet af 3.g'er på STX