Rød og blå blok

Blokpolitik

I dansk politik snakker man tit om rød og blå blok. En politisk blok er en gruppe af partier, der er beslægtet ideologisk eller er enige på en række politikområder. Enigheden i blokken gør det lettere at vedtage politik. Man snakker om blokpolitik, når en politisk blok vælger udelukkende at føre politik med de andre partier i blokken. Det vil sige, at man ikke inddrager oppositionspartier. Det er lettere at føre blokpolitik, når ens blok har et overbevisende flertal. Dels fordi man ikke har behov for mandaterne i den anden blok for at få gennemført politikken. Dels fordi…

...

Rød blok

Rød blok består af venstreorienterede partier. Det vil sige partier, der ideologisk har rødder i socialismen eller socialdemokratismen og/eller partier, der er placeret til venstre på enten den fordelingspolitiske eller værdipolitiske skillelinje. I dansk politik vil man typisk placere Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet i rød blok. 

Man kan dog diskutere, om alle de nævnte partier egentlig hører til i rød blok. Alternativet har tidligere sagt, …

...

Blå blok

Blå blok består af højreorienterede/borgerlige partier. Det vil sige partier, der ideologisk har rødder i liberalismen eller konservatismen og/eller er placeret til højre på enten den fordelingspolitiske eller værdipolitiske skillelinje. I dansk politik vil man typisk placere Venstre, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti i blå blok. Nogle mener, at Dansk Folkeparti bør p…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind